16.08.2017.
Hronika

Epilog incidenta na tribini Veselina Šljivančanina u Beški

Odbačena krivična prijava Inicijative mladih

Tužilaštvo u Staroj Pazovi odbacilo je 4. avgusta krivičnu prijavu koju su podneli članovi Inicijative mladih, tvrdeći da su početkom godine pretučeni u Beški na tribini Srpske napredne stranke, na kojoj je govorio Veselin Šljivančanin, general u penziji. U obrazloženju se dodaje da je krivična prijava odbačena, jer ne postoje osnovi sumnje da su učinjena krivična dela koja su navedena u prijavi, kao ni neko drugo krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti.
Kako su naveli pojedini mediji, Inicijativa je ocenila da su brojni zaključci koje je Tužilaštvo iznelo „refleksija političke i opšte kulture u Srbiji koja u različitim situacijama nasilje smatra opravdanim“.
Vladimir Gak, predsednik Opštine Inđija i OO SNS u tom gradu, koja je i bila organizator tribine u Beški, prokomentarisao je odluku Tužilaštva u Staroj Pazovi, istakavši da je sasvim logičan sled događaja odluka donesena od strane nadležnih pravosudnih organa i dodao:
– Naravno da je Tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu jer sa naše strane apsolutno nije bilo nikakvih poteza koji bi mogli da se okarakterišu kao krivično delo, čak ni kao prekršaj. Jedino što očekujem u narednom periodu je, da će Tužilaštvo podići optužnice protiv Inicijative mladih s obzirom na to da ono što su prikazali te večeri apsolutno nije demokratski. Žalosno je što su ti mladi ljudi u Bešku došli sa namerom da naprave incident, a ne da ukažu na neke demokratske vrednosti, principe. Kao što sam rekao i tada, mnogo treba još da uče o demokratiji.
Podsetimo, na tribini SNS-a u mestu Beška kod Inđije 17. januara ove godine dogodio se incident, kada su aktivisti Inicijative mladih, pre početka govora Veselina Šljivančanina, razvili transparent na kojem je pisalo „Ratni zločinci da zaćute da bi se progovorilo o žrtvama“. Tokom performansa došlo je do koškanja, a okupljeni na tribini pocepali su plakate Inicijative i izbacili njihove aktiviste. Potom je predstavnica Inicijative Anita Mitić rekla da je povređeno svih devet aktivista koji su došli u Bešku i da je dvoje njih završilo u Hitnoj pomoći.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.