16.08.2017.
Društvo

U Sremskoj Mitrovici uništeni kontejneri za reciklažu

Noću pale plastične kontejnere

U Sremskoj Mitrovici su na 32 lokacije postavljena reciklažna ostrva sa po tri kontejnera za razvrstavanje otpada. Kontejneri je JKP „Komunalije“ dobilo u okviru prekograničnog projekta Srbija – Hrvatska „Stvaranje društva bez otada“. Nažalost, od ukupno 96 kontejnera za razvrstavanje otpada, do sada su nesavesno građani uništili oko 20 kontejnera, tako da sada dobar deo reciklažnih ostrva nije kompletiran.
Kako navodi Tamara Milković iz JKP „Komunalije“, učesnica projekta „Stvaranje društva bez otpada“, u mašinskoj bazi ovog preduzeća nalazi se dvadesetak uništenih plastičnih kontejnera.
– Najčešće su kontejneri noću i vikendom paljeni. U nekoliko navrata zapaljeno je u istoj noći nekoliko reciklažnih ostrva. Nažalost, mi ne možemo da zaključavamo kontejnere zbog pražnjenja. Naši radnici ne mogu dežurati po ceo dan i noć pored kontejnera. Zato još jedanput apelujemo na građane da pravilno koriste plastične kontejnere, da ne odlažu zapaljive materije u njih. U okviru projekta, koji smo radili zajedno sa Gradom Osijekom, dobili smo 96 kontejnera za pet ambalažu, plastiku i karton, odnosno napravili smo 32 reciklažna ostrva sa po tri kontejnera. Uništeni kontejneri se ne mogu popraviti, mahom su izgoreli, a naš plan je da u dogledno vreme na mestima gde nedostaju kontejneri stavimo nove – navodi Tamara Milković.
Ona napominje da je jednu noć neko zapalio kompletno reciklažno ostrvo u dvorištu Bajićeve škole u Sremskoj Mitrovici. Pitanje je i do kada će „u životu“ ostati ostali plastični kontejneri po mitrovačkim školama.
Ukoliko se i postave novi kontejneri, pitanje je koliko će se o istim voditi računa. Bahatost današnje omladine, nepravilno odlaganje otpada i nebriga o društvenoj imovini, doveli su do toga da danas u Sremskoj Mitrovici nažalost skoro i da ne postoji kompletno reciklažno ostrvo. Usta su nam puna ekologije, zaštite životne sredine, separacije otpada. Međutim, očigledno je malo onih koji zaista vode računa o tome.
Šta li će nam reći i partneri na projektu, komunalno preduzeće „Unikom“ iz Hrvatske, ukoliko dođu u kontrolu?!
Podsetimo, „Stvaranje društva bez otpada“ naziv je projekta čija je realizacija počela krajem decembra 2013. godine. Reč je o programu dodele nepovratnih sredstva Evropske unije u okviru IPA projekta prekogranične saradnje Hrvatska – Srbija, sa ciljem povećanja stope prikupljenog otpada kroz unapređivanje mehanizma prikupljanja i upravljanja otpadom.
U okviru projekta JKP „Komunalije“ je za Grad Sremsku Mitrovicu obezbedio postavljanje 32 takozvana reciklažna ostrva za primarnu separaciju otpada (pet ambalaža, plastika i karton), podeljeno je 1.000 plavih kanti individualnim domaćinstvima, isto toliko je podeljeno i kompostera. Podeljeno je i oko 40 kontejnera, takođe za primarnu separaciju otpada predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama, a postavljeno je i sedam mini eko ostrva. U okviru projekta održane su i mnogobrojne edukativne radionice u predškolskim i školskim ustanovama na teritoriji Grada.
Projekat je finansiran sredstvima Evropske unije i njegova realizacija je trajala dve godine. Ukupna vrednost je 678.000 evra, pri čemu je fond za realizaciju projektnih aktivnosti u Srbiji bio 324.203 evra a u Hrvatskoj 351.967 evra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.