27.07.2017.
Kolumna: Izvestan pogled

Prokleta avlija

Možete li da zamislite ovakvu situaciju:
Upadne recimo pijani siledžija u kancelariju javnog tužioca i počinje da ga propisno lema. Nesrećni javni tužilac, kao neko ko vodi računa o funkcionisanju pravne države, siguran je da će slučaj dobiti adekvatan tretman na sudu. Kad ono, međutim. Sem što je poziv za sud dobio pomenuti alkoholisani nasilnik, na sud je pozvan i premlaćeni javni tužilac zbog (kako piše u sudskom pozivu) „remećenja javnog reda i mira“.
Na pitanje postavljeno neimenovanom tužiocu da li može da zamisli napred opisanu situaciju, ovaj me je pogledao kao da sam pao s Marsa. Napad na javnog tužioca, u službenoj kancelariji, ajte molim vas, pa toga nema ni u Tunguziji. Naravno da nema.
Ali, ako postavimo pitanje šta da vam se kao građaninu, slična situacija desi na kućnom pragu? Da vas i vašu porodicu napadne gomila razularenih i pijanih siledžija? I da ste primorani da branite sebe i svoje najmilije?
E, onda može da vam se desi svašta. A svašta se upravo događa porodici Radanović iz Sremske Mitrovice. Pretprošlog vikenda (petak na subotu, u noći između 14. i 15. jula, u Naselju Matija Huđi, gomila pijanih i bučnih siledžija, na kućnom pragu je isprebijala celu porodicu: Nikolu Radanovića (28) i njegove bolesne roditelje, majku Blažicu i oca Matu (o čemu naše novine opširno pišu na unutrašnjim stranama). Policija je reagovala na vreme i korektno. Grupa nasilnika (njih četvoricu, ili petoricu) odvedena je u policijsku stanicu, dok su članovi porodice Radanović, koji su napadnuti, zbrinuti u službi hitne pomoći.
Ali, njihove nove muke tek nastupaju posle svega što su doživeli. Nekoliko dana nakon nasilničkog i siledžijskog napada, do porodice Radanović dolazi vest da protiv napadača ne samo da neće biti podneta krivična prijava i pokrenut krivični postupak, već da će se protiv članova porodice koja je pretrpela nasilje, voditi prekršajni postupak. U kome će članovi porodice Radanović imati svojstvo okrivljenih.
Mislili smo do sada da ovo može da se dešava samo u lošem filmu.
Čemu onda služi Tužilaštvo? Zašto se ono zove Osnovno javno tužilaštvo? Koga ono štiti? Čemu služi? Ako jednu veoma jasnu konfliktnu situaciju ne ume (ili ne želi) da reši adekvatno, već je kvalifikuje paušalno, bez adekvatne istrage i uvida u događaj? Šta radi Tužilaštvo kad se dešavaju ovakve i slične stvari? Da li sve rešava „telefonski“, ima li uopšte pojma šta se zaista dešava?
Oni koji imaju pamćenje sećaju se vremena kada su (pre čuvene „reforme pravosuđa“) u postupku postojale institucije istražnog sudije. Tužilačka istraga, koja sada obavlja te poslove, ili ne zna, ili ne želi da vodi istražni postupak.
Zato, ako vas i vašu porodicu napadnu na kućnom pragu, ne pružajte otpor. Jer, nemojte se čuditi ako dobijete sudski poziv kao okrivljeni. Samo zato što neki tužilac nije imao vremena, ili volje da se upozna sa onim što se zaista desilo…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.