27.07.2017.
Intervju

Nedeljko Kovačević, direktor Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine

Pouzdan partner sremskim opštinama

Odlukom Pokrajinske vlade 29. juna prošle godine za direktora Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine postavljen je Nedeljko Kovačević, koji je do tada bio na čelu Direkcije za izgradnju opštine Stara Pazova.
Uprava za kapitalna ulaganja AP Vojvodine nastavila je da finansira sve započete projekte u prethodnim godinama, poput izgradnje Žeželjevog mosta, rekonstrukcije i nadogradnje „Narodnog pozorišta“ u Subotici, ali i da u potpunosti završi izgradnju i opremanje zdravstvenog objekta „Kamenice 2“.
Osnovana je sa ciljem daljeg i snažnijeg ekonomskog, privrednog, kulturnog i političkog razvoja Vojvodine kroz ulaganje u ravnomeran i održiv razvoj vojvođanskih opština. Finansiranje programa i projekata od značaja za Vojvodinu jeste način da nerazvijene vojvođanske opštine izgrade i rekonstruišu škole i puteve, izgrade vodovodnu i kanalizacionu mrežu, biciklističke staze i trotoare, sportske hale, domove kultura, a da velike i razvijene opštine, sa dodatnim sredstvima, usklade razvoj infrastrukture sa naraslim potrebama privrede i povećanog broja stanovnika, zdravstvenih, obrazovnih i kulturnih institucija, a sve sa jednim ciljem bolji život građana Vojvodine.

M NOVINE: Pre godinu dana ste postavljeni za direktora Uprave za kapitalna ulaganja. Čini se da prethodna garnitura vlasti nije previše ulagala u Srem?
NEDELJKO KOVAČEVIĆ: Situacija se razlikovala od opštine od opštine. Tako su na primer opštine Ruma i Inđija i Grad Sremska Mitrovica od osnivanja Fonda za kapitalna ulaganja pa do sada dobile od 1,6 do 1,8 milijardi dinara. Šid je dobio oko 800 miliona dinara, Irig je dobio 750 miliona dinara, a Pećinci 550 miliona. Stara Pazova je dobila 500 miliona dinara, od toga je 300 miliona otišlo na famozni bazen. Dolazim iz opštine Stara Pazova, tako da sam upoznat sa tamošnjom situacijom. Ako uporedimo bazen u Staroj Pazovi sa bazenima u Surduku koji su koštali duplo manje, a imaju duplo više funkcija, sve sam vam rekao. Bazen u Staroj Pazovi ima neku upotrebnu vrednost, ali sve su to dečji bazeni. Ruma, Inđija i Sremska Mitrovica su izgleda bile miljenice režima, pošto je u to vreme u tim opštinama i u Pokrajini bila kompatibilna vlast. Pretpostavljam da su to kriterijumi koji su određivali koliko će novca otići u koju opštinu i da su aplicirali sa projektima za koje su mislili da su kapitalni u njihovim sredinama.
Bio sam na čelu Direkcije za izgradnju opštine Stara Pazova četiri godine i u Upravi nismo mogli ništa da pipnemo, nije bilo šanse da dobijemo „žute banke“. Ovde smo poslali 10 vrhunskih projekata, a nikada nismo dobili odgovor zbog čega nam sredstva nisu odobrena. Što znači da je projekata bilo, međutim nisu hteli da daju sredstva. I to mogu odgovorno da tvrdim, zato što sam bio direktno učesnik svega toga. Verovatno zbog druge političke opcije mi nismo dobili ništa. U drugim opštinama pretpostavljam da su se vodili istim kriterijumima, u zavisnosti ko je na vlasti. Ne vidim ja tu ništa loše, ali je trebalo da i druge opštine dobijaju sredstva. Uprava nije sredstva raspoređivala kako treba i daleko od toga da je praćen ravnomeran razvoj Vojvodine.

Uprava za kapitalna ulaganja je i osnovana sa ciljem daljeg i snažnijeg ekonomskog, privrednog, kulturnog i političkog razvoja Vojvodine kroz ulaganje u ravnomeran i održiv razvoj vojvođanskih opština.
Sada je situacija drugačija i svi kažu da je to zato što je Srpska napredna stranka na vlasti kako po opštinama i gradovima, tako i u Pokrajini i Republici. Ali ja mogu da vam kažem da je i drugačija situacija, mi bismo davali sredstva svima koji imaju dobre projekte. Opštine su te koje daju predloge, koje prave projekte i određuju prioritete koji su njima bitni.

U poslednjih sedam meseci Uprava je podržala projekte svih sedam sremskih lokalnih samouprava. Zahvaljujući tome Srem je trenutno jedno veliko gradilište.
U šidskoj opštini finansirali smo izgradnju vodovodne mreže u Sotu, finansiramo izgradnju pristupnih saobraćajnica u industrijskoj zoni, a dobili su i sredstva za radove u Kulturno obrazovnom centru. U Sotu je završena vodovodna mreža, radi se u KOC-u, a uskoro počinju radovi i u industrijskoj zoni. Opština Šid je za realizaciju ova tri projekta od Uprave za kapitalna ulaganja dobio oko 40 miliona dinara.
Što se Grada Sremska Mitrovica tiče, prepoznali smo podvožnjak kao značajnu investiciju i dodelili smo ovoj lokalnoj samoupravi 90 miliona dinara za poslednju fazu izgradnje podvožnjaka. U pitanju je krucijalan projekat kako za građane, tako i za razvoj privrede. Drago mi je da postoje kapitalni projekti koji se realizuju u Vojvodini i koje mi možemo da finansiramo. Takođe su Sremskoj Mitrovici odobrena i sredstva za nastavak izgradnje kanalizacije u Laćarku.
Opština Ruma je dobila sredstva za Dom zdravlja za nabavku medicinskog aparata. Bili smo na sastanku sa predsednikom Opštine Ruma Slađanom Mančićem i mislim da oni imaju dosta dobrih projekata. Predsednik Mančić radi odlično, razvijaju privredu i dosta ulažu u infrastrukturu.
Inđiji smo dodelili 33 miliona dinara za opremanje industrijske zone, a oni su takođe sa 50 odsto sopstvenih sredstava finansirali te radove. Sa rukovodstvom inđijske opštine smo razgovarali na temu sportske hale i fabrike vode. Oni kod nas imaju 75 miliona za nastavak izgradnje sportske hale i mislim da ćemo do kraja godine nastaviti radove na tom projektu.

Koji projekti su podržani u iriškoj, staropazovačkoj i pećinačkoj opštini?

Stara Pazova je trenutno veliko gradilište, radi se petlja na izlazu sa auto – puta kod Nove Pazove, kružni tok kod Nove Pazove koji finansira Uprava za kapitalna ulaganja, a grade se i dva kružna toka kod Kuće fudbala i te radove finansira Opština. Od Uprave je Opština Stara Pazova dobila 26 miliona dinara za kružnu raskrsnicu i pet miliona za ultrazvučni aparat za Dom zdravlja. I opet je ova opština, bez obzira na sve, dobila najmanje sredstava u odnosu na ostale sremske lokalne samouprave. Aplicirali su sada sa novim projektima i nadam se da će dobiti sredstva za nastavak razvoja opštine. Mi smo tek godinu dana na vlasti i sigurno je da ćemo ravnomerno razvijati Srem, zavisno od značaja projekata.
U opštini Irig smo finansirali biciklističku stazu od Iriga do Hopova, sanaciju lokalnog puta na Fruškoj gori od Iriškog venca do Norceva, sanaciju krova objekta Dečje ustanove „Radost“ u Irigu i rekonstrukciju i adaptaciju rodne kuće Borislava Mihajlovića Mihiza. Do sada su dobili oko 71 milion dinara.
Opština Pećinci od formiranja Uprave za kapitalna ulaganja pre dve godine pa do ove godine nije dobila ništa. Sada smo im dali novac po dva projekta, za saobraćajnicu Šimanovci – Sremski Mihaljevci i za izgradnju vodovodne mreže u Obrežu, ukupna vrednost ovih projekata je oko 58 miliona dinara. Dobijaće i dalje, ali moraju da imaju projekte.
Do sada je 42 od 45 lokalnih samouprava u Vojvodini dobilo sredstava, a sredstva nisu dobile opštine Ada, Žitište i Nova Crnja jer nisu imali potpunu konkursu dokumentaciju.

Putujete po Vojvodini, upoznati se sa situacijom u svih 45 lokalnih samouprava. Koji su najveći problemi i za šta opštine najčešće traže sredstva od Uprave za kapitalna ulaganja?
Opštine najviše apliciraju za kanalizaciju i tu je najveći problem. Škole jesu u lošem stanju, ali se lokalne vlasti ipak snađu da obezbede sredstva za rekonstrukciju. Po meni je najgora situacija u bolnicama, jer tu koliko god da se uloži kao da ulažemo u bure bez dna. Milijardu i 400 miliona je uloženo u zdravstvo, a problema je i dalje puno. Ni putna infrastruktura nije sjajna. Uvek apelujem na predstavnike gradova i opština da se dobro spreme, da imaju dobre projekte, da dobro sagledaju stanje i prioritete u svojim opštinama. Mi smo im pouzdan partner. Samo zavisi od stepena kooperativnosti i ažurnosti da se realizuje to što se dogovorimo. Mi nećemo kasniti i tako treba da se ponašaju i naši partneri u opštinama i gradovima i mislim da rezultat neće izostati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.