26.07.2017.
Kultura

Deseta međunarodna umetnička kolonija u Krčedinu

Sigurna kuća za umetnike

Jubilarna 10. Međunarodna umetnička kolonija svečano je otvorena 20. jula i trajala je do 23. jula, u Domu porodice Jakšić u Krčedinu. Tradicionalnu Koloniju, otvorili su slikar Milutin Dedić i pisac Dragan Stanić, predsednik Matice Srpske. U svečanom otvaranju učestvovao je i predsednik Opštine Inđija Vladimir Gak, predstavnici Sekretarijata za kulturu i informisanje Vojvodine i predstavnici Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, te predstavnici diplomatskog kora u Srbiji.
– Kolonija u Domu porodice Jakšić prevazišla je okvire opštine Inđija i definitivno je nešto što nas prikazuje u nekom drugom svetlu. Prošle godine smo obećali da ćemo sve više ulagati u mlade i kulturu, mislim da je baš Kolonija u Krčedinu najbolji pokazatelj da smo to obećanje ispunili. Sredstva koja smo izdvojili govore dovoljno o tome da mi želimo da Inđija bude opština koja će imati podjednak razvoj kulture, sporta, privrede i svega onoga što je nama bitno – istakao je Vladimir Gak, predsednik Opštine Inđija na otvaranju 10. Međunarodne umetničke kolonije u Krčedinu.
Na obroncima Fruške gore, slikalo je i vajalo 60 slikara iz 14 zemalja, predvođeni gostima iz Katara, Italije, Nemačke, Albanije, Švedske, Indije, Austrije, Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Rumunije, Bosne i Hercegovine. Među njima su bili: Hanadi Al Darviš, Sila Kampanini, Admir Pervathi, Valerio Tonineli, Ahmed Al Zahed, Hazim Talić, Mariana Georgieva, Đulio Kateli, Almedina Cifrić, srpski autori iz inostranstva Milan Drča iz Pariza i Milan Đurić iz Budimpešte.
– Nama je puno srce što deset godina unazad u naš dom dolaze najvažniji umetnici iz Srbije. Nema književnika i pesnika najvišeg formata koji nije bio kod nas. Podjednako je važno što smo doveli slikare sa svih kontinenata, jer je to dobra prilika da se oni međusobno upoznaju, druže i naprave kontakte – kaže Miodrag Jakšić, književnik i organizator Kolonije i dodaje:
– Trudimo se da budemo dobri domaćini i primer kako jedno malo selo, koje nema umetničku tradiciju, može da bude centar kulture makar na pet dana. Umetnost služi da se hranimo svime onim što nemamo u našim svakodnevnim životima, umetnost traje jer je vredna. Mi smo 2008. godine osnovali Koloniju, 2010. otvorili Galeriju, uradili dva murala i napravili apartmane za goste da bi umetnici 365 dana u godini mogli da dođu ovde da slikaju. Trudimo se da napravimo dom, „Sigurnu kuću“ za umetnike u srcu Srema.
Piscu Draganu Staniću, glumici Vesni Stanojević, slikaru Milutinu Dediću i pop umetnici Ivani Jordan, dodeljene su tradicionalne titule „Ja, Krčedinac“, koje su do sada, među ostalima, dobili, Raša Popov, Brana Crnčević, Bora Đorđević, Pero Zubac, Ivan Bekjarev, Slobodan Rakitić, Maja Volk, Bane Krstić, Minja Subota, Marko Nikolić, Milovan Vitezović, Janoš Mesaroš, Dragan Stojkov i Rada Đuričin.
– Titula „Ja, Krčedinac“ je toliko blistava i meni je velika čast što sam ove godine jedan od dobitnika, jer sam i prethodnih godina u Krčedinu bila prisutna kao gost – istakla je pop umetnica Ivana Jordan.
U bogatom programu Kolonije, pored Dragana Stanića, Vesne Stanojević i Ivane Jordan, učestvovali su i Leontina Vukomanović, „Ničim izazvan“, Minja Subota, Miša Blizanac, kantautor iz Slovenije Džeri Mažgon, popularna grupa „Šta bi bilo, kad bi bilo“ stend apera Gorana Petrašina i Vojislava Mehandžića, te glumci Ivan Bekjarev, Ivan Vučković i Marko Adžić.
Pored titule „Ja, Krčedinac“, dodeljena su i tradicionalna priznanja „Krčedinska njaka“, grupi „Ničim izazvan“, glumcu Marku Adžiću i Džeriju Mažgonu, kantautoru iz Maribora.
Kao i svake godine Kolonija je imala društveno odgovorni i humani karakter, jer su se organizatori uključili u program „Čep za hendikep“, za nabavku invalidskih kolica osobama sa invaliditetom.
Koloniju su i ove godine podržali Opština Inđija, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i informisanje, Predstavništva Republike Srpske u Srbiji i Ministarstva spoljnih poslova Srbije, dok su u organizaciji učestvovali Udruženje „Moj Srem“ iz Krčedina i Umetnička grupa „Arte“ iz Beograda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.