22.06.2017.
Kolumna: Izvestan pogled

Teror linča u „Bajićevoj“ školi

Suđenje pre suda

Još se nisu utišale strasti zbog nezakonitog otpuštanja učitelja Osnovne škole „Slobodan Bajić Paja“ Mate Žarka s posla, a već je stvorena nova ljaga na već uprljanom licu ove ustanove. Desetak dana nakon što se, posle 18 meseci, presudom Apelacionog suda, vratio na posao, Mate Žarko se ponovo našao na „stubu srama“. Ovaj put mu se na teret stavlja da je na ekskurziji verbalno i fizički maltretirao učenike četvrtog razreda iz odeljenja koje nije njegovo.
Kada se ovaj broj M novina nađe pred čitaocima, treba da budu obavljene i službene radnje radnika Policijske uprave Sremska Mitrovica, koji uzimaju izjavu od svih učesnika ovog zlosrećnog događaja, a izjavu je dao i učitelj Mate Žarko u prisustvu svog advokata Zorice Cundre. Prikupljene izjave će iz policije biti prosleđene Tužilaštvu koje treba da odluči o eventualnom podizanju optužnice, kako bi se ova stvar razrešila na Sudu.
Kako je već poznato, ekskurzija, jednodnevna, u Suboticu i Palić, održana je 10. juna ove godine, što je inače praksa godinama unazad. Međutim, ovaj put kao da je đavo došao po svoje. Prvo se kasnilo u samom polasku, a zatim je stvar doživela tenziju po povratku. Tačnije, pošto je turistički vodič napustio grupu, izašavši u Novom Sadu, ostavljajući pun spratni autobus dece samo sa vozačem, koji kao da je ovde imao obuku u vožnji. Naime, kako se može videti iz izjava, graja je počela kada je autobus, vrteći se u krugu, po treći put prošao pored bombardovane zgrade Radio televizije Vojvodine na Mišeluku. Da li iz straha, ili u šali, neki đaci su povikali da su možda kidnapovani, na to su druga deca počela da plaču i digla se neopisiva graja. Mate Žarko je prekorio vozača zbog ponašanja, zbog čega je došlo do verbalne rasprave, da bi zatim deci bilo rečeno da svako sedne na svoje mesto, doduše verovatno i sa izvesnom strogošću, jer zna se kakva deca umeju da budu kad se „uzlude“.
Nakon tog incidenta sa vozačem, autobus kreće put Sremske Mitrovice. Mislilo se da je sve u redu. Ali, stvar je kulminirala tek kasnije, kada su svi sišli u Sremskoj Mitrovici.
Počela je isforsirana tarapana, zbog maltretiranja dece, izazvana od strane nekolicine roditelja koji su zajedno sa direktorkom Ankicom Jevtić sačekali autobus sa decom u školskom dvorištu.
Tačnije, galama je počela pošto je većina dece, roditelja i učitelja, odnosno učiteljica, već otišla svojim kućama. U međuvremenu je navodno tu stigla i policija, tako da je dramski zaplet bio kompletiran. Posle ovoga stvar je morala završiti u Policijskoj upravi, kako bi se uzele sve relevantne izjave, odnosno kako bi se sakupio materijal koji će biti prosleđen Tužilaštvu.
Međutim ovde postoji jedan pomalo čudan momenat. Ako je učitelj Mate Žarko maltretirao đake na ekskurziji u autobusu, zašto se čekalo tako dugo da se zove policija? Šta je tu radio vođa puta, učiteljica Slavica Radević? Šta je radila učiteljica Svetlana Grujičić, čija su deca navodno bila maltretirana? Šta su radili drugi? Kolege, vozač autobusa?
Od Novog Sada do Sremske Mitrovice, sa spratnim autobusom punim dece, ima najmanje sat vremena vožnje. Zašto niko nije reagovao, tražio da se zaustavi autobus i dođe policija, da se „učitelj nasilnik“ odstrani iz autobusa? Niko ništa! Veseli autobus pun dece, sa svojim učiteljem i učiteljicama putuje sve vreme, niko ne interveniše i svi čekaju da dođu u Sremsku Mitrovici, da bi iz dvorišta „Bajićeve“ škole, u prisustvu direktorke Ankice Jevtić, zvali policijsku patrolu.
Što je još najčudnije, niko od učenika iz razreda Matea Žarka se nije žalio na ponašanje učitelja. U izjavama koje su dali roditelji iz njegovog razreda, nema ni rači zamerke na bilo kakvu neprijatnost na ekskurziji. Žale se samo učenici (njih šestoro navodno) i njihovi roditelji iz razreda koji vodi učiteljica Svetlana Grujičić. Istovremeno, niko ne objašnjava gde je sve vreme bila ta učiteljica, ako nije bila sa svojom decom na ekskurziji? A upravo je učiteljica Svetlana Grujičić dala zamah celoj ovoj priči. Zašto nije bila sa svojim razredom i sprečila (ako je već tako bilo) navodno nasilničko ponašanje učitelja Matea Žarka? To su pitanja na koja će Svetlana Grujičić morati da odgovori ako dođe do Suda, jer se u ovoj atmosferi linča opet zamenjuju teze. Kao kada se vodio nezakoniti disciplinski postupak protiv učitelja Matea Žarka. Nema ni reči od strane onih koji su organizovali ekskurziju, koji su bili zaduženi za regulisanje reda tokom njenog trajanja i koji ništa nisu preduzeli, ako je nešto već trebalo preduzeti to jest.
U međuvremenu, dok Policija ne uzme izjave, dok Tužilaštvo ne odluči da li će podneti prijavu, i dok Sud konačno ne kaže poslednju reč, učitelj Mate Žarko se čereči preko tabloidnih portala, njemu se i sudi i presuđuje, a otežavajuća okolnost mu je što je „deklarisani Hrvat“. (Što mu valjda dođe kao Hrvat na kvadrat?) Atmosfera u gradu je na ivici incidenta, na to ukazuju zabrinuti građani.
Teško je odgovoriti kome je trebala ovakva atmosfera? Ovo je govor mržnje i teror linča, koji se zove: kako presuditi pre suđenja učitelju Mateu Žarku zato što je u svađi sa direktorkom škole Ankicom Jevtić, a plus toga i deklarisani Hrvat. Nakon što se posle 18 meseci, presudom Apelacionog suda vratio na posao, jer je nezakonito dobio otkaz, učitelj Mate Žarko je u novom problemu: sada mu se na teret stavlja da je verbalno i fizički maltretirao učenike. Umesto da se ostavi institucijama (Policija, Tužilaštvo, Sud) da utvrde li je i u kojoj meri istina to što mu se stavlja na teret, učitelju se i tuži i presuđuje preko određenog portala, sa posebnim akcentovanjem da je Hrvat, čime se stvara atmosfera mržnje i poziva na linč, kakva u Sremskoj Mitrovici nije zabeležena ni devedesetih godina.

P.S. Par dana nakon ekskurzije, prilikom proslave male mature, dva učenika iz razreda učiteljice Svetlane Grujičić došla su kod učitelja Matea Žarka da im se potpiše na majici. Da li bi to uradila deca čije je drugove iz razreda tukao Mate Žarko?
Deca iz njegovog razreda poklonila su mu, kao dragom učitelju, ručni časovnik. Mnogo pažnje i poklon a za nekog ko „verbalno i fizički“ maltretira đake?

MATE ŽARKO: Organizovana hajka na mene i moju porodicu

– Mislim da je direktor Škole inicirao kompletan ovaj događaj, u dogovoru sa učiteljicom Svetlanom Grujičić, sa kojom nisam u dobrim odnosima, te da su ubedili roditelje nekolicine učenika Svetlane Grujičić kako bi protiv mene sproveli hajku. Već duže vreme trpim zlostavljanje i mobing direktora Škole, a što se odražava na moje zdravlje i moju porodicu. Govorom mržnje, pozivajući se na moju nacionalnu pripadnost, koristeći se jednim portalom , protiv mene se stvara neprijateljsko okruženje. Živim u strahu za svoju decu, suprugu i sebe, jer članke objavljene na tom portalu shvatam kao poziv na linč mene i moje porodice, što se vidi iz komentara koje daju pojedini građani povodom ovih članaka – izjavio je učitelj Mate Žarko u mitrovačkoj Policiji.

GORICA ŽARKO: Devedesetih godina se nisam bojala kao danas

– Živim u strahu već danima. Ono što se piše na portalu je nesnošljivo, a komentari koji pozivaju na linč su još strašniji. Ono što me je najviše pogodilo je pisanje da mog muža kao deklarisanog Hrvata brani Kolinda, i komentari tipa „a ko će da brani našu maloletnu srpsku decu“? Komentari su bili: „Ustaše, uzećemo bezbol palice, samo javite kad, prebićemo mi njegovu decu, treba proterati ustaše“…sve u tom stilu. Bila sam u Policiji i dala sam izjavu u Tužilaštvu. Moj muž je Hrvat, ja sam Srpkinja, naša deca su iz mešovitog braka, živimo u braku 32 godine i nikad se nisam pokajala. Tužiću portal zbog govora mržnje. Oni koji govore ovakve gadosti trebali bi da znaju koliko je moj muž devedesetih godina pomagao izbeglicama ovde u Mitrovici. Devedesetih se nisam bojala toliko kao sada, iako je bio rat. Ali, neće se ovo ovako završiti da niko ne odgovara zbog linča. Čekam da me primi gradonačelnik. Ako treba izaći ću pred Skupštinu Srbije sa transparentom na leđima. – kaže Mateova supruga Gorica Žarko.

ZORICA CUNDRA: I mene su „optužili“ da sam Hrvatica

– Valjda zato što branim Matea Žarka, i mene „prozivaju“ da sam Hrvatica, iako sam Srpkinja. Eto dokle te stvari idu, kada neki umesto institucija uzimaju pravdu u svoje ruke. Inače, mislila sam da se sukob između Matea Žarka i direktorice okončao nakon pravosnažne presude Apelacionog suda, ali neke stvari se ponavljaju. Neću da komentarišem ima li krivice učitelja, to neka razjasne Policija, Tužilaštvo i Sud. Ako dođe do Suda, neke stvari će ipak tamo morati da se objasne, a to je kako to da opet dolazi do zamene teza, kao u slučaju kada je vođen disciplinski postupak protiv Matea Žarka. Gde je tu odgovornost vođe puta, gde učiteljice čija su deca maltretirana? Šta se preduzelo. Kako to da je ceo slučaj aktiviran tek u Mitrovici, kada se pojavila direktorica? Zašto se niko nije umešao u Novom Sadu, gde je navodno došlo do incidenta? Zašto učiteljica Svetlana Grujičić nije bila sa svojom decom kada su navodno maltretirana i zašto nije nešto preduzela? Mate je s pravom uplašen, jer mu se mnogo toga dešava. Imam utisak da direktorica ne može da mu oprosti što je dobio presudu Apelacionog suda u svoju korist. Kako god, stvar je na institucijama da ovo reše, a ne na govoru mržnje koji se plasira preko portala – rekla je za naš list advokatica Zorica Cundra.

EDO ŠPANOVIĆ: U Mitrovici se uvek poštovala tolerancija

– Upoznat sam sa onim što se događa u vezi sa učiteljem Mateom Žarkom, mada ne znam detalje, jer kako i sami kažete, još uvek se u Policijskoj upravi Sremska Mitrovica prikupljaju izjave. Ja mislim, kao i svi drugi koji poštuju pravnu državu, da treba pustiti nadležnim institucijama da obave posao za koji su nadležni. Mate Žarko nije vernik koji dolazi u crkvu i kao takvog ga ne poznajem. Ali, kao neko ko je deo hrvatske zajednice u Sremskoj Mitrovici, mogu da kažem da je u ovoj sredini uvek postojala potrebna doza međunacionalne tolerancije i nadam se da će se sa tim nastaviti. Što se tiče tenzija koji dolaze posredstvom nekih medija, smatram da to nije nešto što je Sremskoj Mitrovici potrebno. Ali, nažalost uvek ima ljudi kojima iz nekog razloga odgovara podsticanje atmosfere netolerancije. Smatram da i oni koji vode ovaj grad treba da se odrede prema ovakvim stvarima, kada je to potrebno. Nadam se da će Mitrovica i dalja biti grad tolerancije i međusobnog uvažavanja – misli župnik Rimokatoličke crkve u Sremskoj Mitrovici Edo Španović.

NEIMENOVANI GRAĐANIN: Kad će neko da zaustavi ovo ludilo

– Čujem da policija ispituje slučaj učitelja Matea Žarka, u vezi onoga što se desilo na ekskurziji. Kao neko ko je radio i u policiji i u pravosuđu, znam na kakvoj su muci policajci koji rade ovaj slučaj, jer nije lako odrediti granicu između nečeg što je faktografski i nečeg što zadire u nacionalno i lično područje. Mislim da je sva sreća za samu Policiju da ne mora da kvalifikuje ovaj slučaj, pošto je to posao Tužilaštva. U svakom slučaju, krajnje je vreme da neko zaustavi ovo ludilo koje se raspiruje preko medija. Ceo ovaj slučaj mora što pre da se ispita i procesuira institucionalno, jer linč je bio zabranjen čak i na Divljem zapadu, pa ga ne smemo dozvoliti ni u Srbiji u 21. veku. Ja, za razliku od ovih koji raspiruju mržnju, verujem da je Srbija pravna država i da će pravda, ma sa kakvim ishodom bila, pobediti sile zla i haosa, Jer malo je potrebno da pukne nečija glava pa da Mitrovica postane vest na svetskim medijima. Mislim da institucije moraju čitavu ovu stvar da ustroje na pravi način. Srbija nije banana država, pa da Kolinda Grabar, kako piše neki portal, kontroliše sudstvo i institucije – rekao je bivši radnik u organima pravosuđa, koji želi da ostane anoniman.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.