21.06.2017.
Aktuelno, Izdvojena vest

Godinu dana Pokrajinske vlade

Značajna ulaganja u Srem

Pokrajinski premijer Igor Mirović danas je održao konferenciju za novinare na kojoj su sumirani rezultati rada Pokrajinske vlade u prethodnih godinu dana. Od 20. juna 2016. do 20. juna 2017. godine održane su 73 sednice vlade na kojima je razmatrano 1.748 tačaka dnevnog reda. Uporedo s tim, predsednik i članovi Pokrajinske vlade, gotovo svakodnevno, obilazili su gradove i opštine da bi, zajedno s predstavnicima lokalnih samouprava, definisali i pokrenuli rešavanje njihovih problema.
Na početku konferencije, Mirović se osvrnuo na političku stabilnost kao prvi uslov ekonomskog razvoja.
– Prethodnih godinu dana rada Pokrajinske vlade imali smo izvanrednu saradnju sa Vladom Republike Srbije koja je potvrđena sednicom dveju vlada, 22. oktobra 2016. godine, saradnju s republičkim ministarstvima i drugim organima, kao i sa organima lokalnih samouprava i dnevnu komunikaciju u rešavanju značajnih pitanja za život građana – rekao je Mirović.
Novi koncept ekonomskog razvoja predstavlja i okupljanje oko projekata, istakao je pokrajinski premijer.
– Koliko je okupljanje povodom nekog projekta važno za ekonomski razvoj najbolje govore podaci da je u AP Vojvodini u poslednjih godinu dana, sa različitih nivoa vlasti, uključujući i pokrajinski, finansijski podržano sto projekata otvaranja novih pogona i rekonstrukcije, kao i proširenja postojećih pogona, gde je obezbeđeno preko 12 hiljada novih radnih mesta. To je jedan od ključnih razloga što je stopa nezaposlenosti smanjena na 13,6 odsto, što je za 5,6 odsto manje nego početkom prošle godine – kaže Mirović i dodaje da su rebalansom budžeta za prošlu godinu presečeni svi tokovi neracionalnog trošenja novca građana.
– Pod mnogo povoljnijim uslovima refinansiran je nasleđeni dug Pokrajine od preko devet milijardi dinara, kamatna stopa je gotovo četiri puta manja čime je ostvarena ušteda od 2,6 miliona evra. Budžet za tekuću godinu uvećan je na 63,6 milijardi dinara, što je za 10 odsto više nego u 2016. godini.
Jedna od tema o kojoj je govorio pokrajinski premijer odnosila se i na razvoj saobraćajne infrastrukture koja je, kako kaže, jedan od glavnih preduslova za privlačenje investitora i za ubrzani ekonomski razvoj. Novi Žeželjev most, jedan je od ključnih tačaka na budućoj pruzi Beograd-Budimpešta i predstavlja jedan od najznačajnijih zajedničkih projekata na kojoj će naredne godine Pokrajinska vlada raditi sa Vladom Republike Srbije i kineskim investitorima.
Za izgradnju magistralnog puta Novi Sad- Ruma sa tunelom kroz Frušku goru, Mirović je rekao da je to trenutno jedini infrastrukturni projekat u Srbiji koji ima kompletno završenu projektnu i drugu dokumentaciju i da se odmah mogu započeti pregovori za potencijalnim investitorima.
– Potpisan je Memorandum o Fruškogorskom koridoru, koji će obezbediti kvalitetnu saobraćajnu infrastrukturu na relaciji Novi Sad-Ruma-Šabac-Loznica. Zajedno sa Vladom Republike Srbije finansiran je idejni projekat i za tu namenu izdvojeno je 93 miliona dinara. Vlada Vojvodine u prethodnih godinu dana finansirala je sa 90 miliona dinara izgradnju podvožnjaka u Sremskoj Mitrovici, započeta je rekonstrukciji Grebenskog puta na Fruškoj gori, za šta je izdvojeno 50 miliona dinara – rekao je Mirović.
Predsednik Pokrajinske vlade posebno je istakao da je obezbeđen do sada najveći budžet za poljoprivredu u iznosu od 8,2 milijarde dinara. Direktna podrška poljoprivrednicima povećana je za 80 odsto, sa 800 miliona u 2016. godini porasla je na 1,4 milijarde dinara u tekućoj godini.
– U više stotina malih i srednjih poljoprivrednih gazdinstava podržavamo unapređivanje intenzivne poljoprivredne proizvodnje, proizvodnju povrća, nove zasade voćnjaka, organsku proizvodnju i drugo. Prvi put je uvedena konkursna linija za nabavku mehanizacije i za podršku mladima u ruralnim područjima, takozvani „start ap“. Pored milijardu dinara za redovno održavanje kanalske mreže u AP Vojvodini, u okviru čega se godišnje u proseku očisti između 800 i 1.000 kilometara kanala i održava preko 1.400 kilometara nasipa prvog reda, u 2017. godini biće realizovano više investicija ukupne vrednosti 520 miliona dinara – rekao je pokrajinski premijer, navodeći da su neki od njih, između ostalih, izgradnja tri kilometra nasipa kod Hrtkovaca i sanacija kritičnog mesta na nasipu kod Gomolave.
Mirović je na konferenciji istakao da je Pokrajinska vlada u prethodnih godinu dana radila i na tome da se ravnomerno razvijaju sve opštine u Vojvodini ističući da je zbog pogrešne ekonomske politike, u poslednjih 15 godina, čak 19 vojvođanskih opština palo ispod proseka razvijenosti Republike Srbije. Od ukupno 19 opština, za njih 17 prošle godine izdvojeno je 482 miliona preko Uprave za kapitalna ulaganja.
– U poslednjih godinu dana, preko Uprave za kapitalna ulaganja, za ubrzan razvoj ostalih vojvođanskih opština, usmerili smo 1,87 milijardi dinara, tim novcem podržano je 95 projekata u 41 opštini. Nedavno usvojenim rebalansom budžeta opredeljeno je 1,2 milijarde dinara za nove konkurse kojima će se podstaći ravnomerni razvoj svih opština u Vojvodini – rekao je Mirović, ujedno najavljujući snažniju inicijativu prema evropskim fondovima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.