08.06.2017.
Aktuelno

U okviru akcije „Signal“ policija uhapsila 74 osobe

Među privedenim i javni izvršitelj iz Srema

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, u saradnji sa nadležnim tužilaštvima, Poreskom policijom i Bezbednosno informativnom agencijom, u koordiniranoj akciji „Signal“, uhapsili su 74 osobe i podneli krivčne prijave u redovnom postupku protiv 46 osoba, zbog postojanja osnova sumnje da su od 2007. godine do danas počinile više koruptivnih krivičnih dela i krivičnih dela vezanih za krijumčarenje ljudi.
Osumnjičeni su, kako se sumnja, izvršenjem krivičnih dela naneli materijalnu štetu od oko dva milijarde dinara budžetu Republike Srbije, Fondu za kapitalna ulaganja autonomne pokrajine Vojvodine, budžetima lokalnih samouprava i drugim privrednim subjektima.
U okviru akcije „Signal“ policija u Sremskoj Mitrovici, u saradnji sa pripadnicima Poreske policije, uhapsila je S. D. (1976), javnog izvršitelja za područje Višeg i Privrednog suda u Sremskoj Mitrovici, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivična dela zloupotreba službenog položaja i poreska utaja. Uhapšen je i V.Š. (1978), neformalno zaposlenen kod osumnjičene, a podnete su i krivične prijave u redvnom postupku protiv 13 osoba, zbog postojanja osnova sumnje da su S. D. pomogli u izvršenju krivičnih dela.
Postoje osnovi sumnje da je S. D. od novembra 2014. do juna 2016. godine u nameri pribavljanja protivpravne imovinske koristi za sebe i izbegavanja plaćanja poreskih obaveza ušla u simulovane-fiktivne pravne odnose sa devet advokata i sa odgovornim licima privrednih društava, protiv kojih je podneta krivična prijava u redovnom postupku.
Po osnovu simulovanih pravnih poslava u vidu navodno pruženih advokatskih-pravnih usluga, odnosno usluga štampe, osumnjičena je, kako se sumnja, isplatila 20.373.909 dinara, koje su joj oni potom vraćali uz odbitak provizije koju su zadržavali za svoje „usluge“.
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Sremskoj Mitrovici, u saradnji sa Poreskom policijom, podneli su i krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv jedne osobe zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica i poreska utaja.
Sumnja se da je osumnjičeni, kao odgovorno lice „Regent elektrika“, od januara 2014. do avgusta 2016. godine, nabavljao robu od nepoznatog dobavljača, sačinjavao fiktivne ulazne račune, koje je potom lažno kompenzovao kod više privrednih društava.
Sumnja se da je tu robu potom prodao nepoznatim kupcima za gotov novac koji je zadržao za sebe i na taj način pribavio protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 20.726.118,00 dinara.
Takođe, tereti se i da je izbegao obračun, prijavljivanje i uplatu poreskih obaveza u ukupnom iznosu od 11.717.000,00 dinara.

Foto: Petar Milošević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.