08.06.2017.
Intervju

Aleksandar Alimpić, upravnik KPZ Sremska Mitrovica

Proizvodnja u zatvoru ponovo u usponu

Prvog jula navršiće se dve godine od kako se na čelu najvećeg zatvora u Srbiji nalazi Aleksandar Alimpić. Zahvaljujući velikoj angažovanosti novog upravnika, Kazneno popravni zavod u Sremskoj Mitrovici postao je jedan od najprofitabilnijih. U zatvoru trenutno boravi 2.090 osuđenika, od kojih je 905 radno angažovano u tri pogona: metalskom i drvnom pogonu, kao i u štampariji. Ugovorena je proizvodnja prikolica, kancelarijskog materijala za sudove i tužilaštva, a iz drvnog pogona mesečno se isporuči 5.000 paleta. U planu je proširenje linija u metalnom pogonu i ponovno pokretanje proizvodnje nameštaja.
– Zahvaljujući organizaciji Help koja nam je obezbedila sredstva za nabavku opreme za metalski pogon, mi smo ugovorili proizvodnju 126 prikolica, 90 od osam tona i 36 od pet tona. Tako da u kontinuitetu, svaki drugi dan iz pogona izađe po jedna prikolica. U neko sretno doba, 17 špeditera je dnevno izlazilo iz pogona, a nama je plan da izbacujemo po prikolicu dnevno. Metalska industrija je u prethodnom periodu bila u velikom minusu i tu se praktično ništa nije radilo, tako da je ovo za mene veliki uspeh. Što ne znači da neću nastaviti da ulažem, naprotiv. Naše drljače i prikolice su veoma tražene – navodi upravnik KPZ Sremska Mitrovica Aleksandar Alimpić.
Pre dolaska novog upravnika, od dve hiljade osuđenika, njih manje od 600 je radilo u nekom od pogona u zatvoru. Danas osuđenici angažovani u drvom pogonu mesečno proizvedu 5000 paleta, postoji ugovor sa Vojvodina šumama, te imaju sigurnu sirovinu. Sada je to jedna zdrava ekonomija, te upravnik Alimpić ima razloga da bude zadovoljan.
– Nedavno sam imao sastanak sa predstavnicima nevladine organizacije Help koju finansira nemačka vlada. Dogovorili smo da oni nastave da podržavaju naše projekte i da dalje razvijamo drvni pogon. U planu je nabavka sušare i nekih mašina, kako bi KPZ Sremska Mitrovica ponovo počeo da proizvodi nameštaj. Mi i sada pravimo nameštaj, ali u skromnim količinama. Plan je da se radi nameštaj za našu upravu, ministarstva, za državne korisnike, gde bi napravili uštedu u budžetu, gde ćemo mi sa našom radnom snagom proizvoditi i nameštaj od ploče i nameštaj od punog drveta sa duborezom. Osamdesetih godina prošlog veka u mitrovačkom zatvoru se proizvodio nameštaj odličnog kvaliteta, te mnoge mitrovačke porodice u svojim domovima i dalje imaju taj nameštaj – priseća se Alimpić.
Prošle godine je renovirana zatvorska štamparija. Nabavljene su nove mašine u koje je uloženo oko 6,5 miliona dinara. U štampariji se proizvodi kancelarijski materijal za pravosudne organe, sudove i tužilaštva, što doprinosi smanjenju administrativnih troškova, ali i resocijalizaciji osuđenika.
– Zadovoljan sam kako štamparija radi, ali bi srpski sudovi mogli još više da uzimaju kancelarijski materijal koji mi štampamo. Oni koji se rukovode ekonomskom računicom, uzimaju od nas materijal, pošto smo mnogo povoljniji od ostalih. Koncept Ministarstva pravde je bio da naša štamparija servisira sve sudove na području Srbije, kako bi se napravila ušteda u budžetu. Međutim, svega 20 odsto sudova uzima od nas materijal, ostali su dobili preporuku ministarstva, ali nemaju obavezu da sarađuju sa našom štamparijom – navodi upravnik Aleksandar Alimpić.
On dodaje da se obrađuje svih 800 hektara poljoprivrednog zemljišta, kao i da je sklopljen ugovor sa jednom nemačkom kompanijom za proizvodnju kornišona. Na četiri i po hektara preko puta hotela Srem proizvode se kornišoni, a upravnik navodi da mu je plan da se okrene povrtarstvu i da se na oko 200 hektara bave povrtarskom proizvodnjom, jer postoji tržište za tako nešto.
Osuđena lica su radno angažovana i van zatvora, te je sa tridesetak firmi u Sremu, kako javnih preduzeća, tako i privatnih kompanija, potpisan ugovor o poslovnoj saradnji.
Upravnik ističe da je Kazneno popravni zavod institucija za sebe koja se bavi resocijalizacijom osuđenih lica i postiže dobre rezultate kada je osuđenička populacija u pitanju. Kontinuirano se radi i na renoviranju smeštajnih kapaciteta u zatvoru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.