12.05.2017.
Intervju

Vladimir Gak, predsednik Opštine Inđija

Krećemo sa realizacijom istorijskih projekata

Prvog juna navršiće se tačno godinu dana od kako je Vladimir Gak izabran za predsednika Opštine Inđija. Za godinu dana od kako su preuzeli odgovornost za građane opštine Inđija predstavnici lokalne samouprave susreli su se sa nizom nasleđenih problema, na čijem rešavanju su angažovani od prvog dana. Danas, kako ističe Vladimiri Gak u razgovoru za M novine, stanje u opštini Inđija je mnogo povoljnije.
– Naš posao u prethodnih godinu dana, u najvećoj meri, svodio se na rešavanje nasleđenih problema o kojima je javnost dobro upoznata. Najveći su ipak bili oni finansijske prirode, poput dugovanja Doma zdravlja, Direkcije za izgradnju i mnogobrojnih sudskih sporova. Ipak, pored tih negativnih stvari, zaista smo dosta radili, te smo se angažovali oko izrade velikog broja projektno – tehničke dokumentacije koja je preduslov da počnemo sa konkretnim projektima – kaže Gak.

M NOVINE: Iako se uveliko radi na izradi nedostajuće projektno –tehničke dokumentacije, uspeli ste da realizujete nekoliko značajnih infrastrukturnih projekata u prethodnim mesecima?
VLADIMIR GAK: U svakom selu na teritoriji inđijske opštine realizovan je bar jedan projekat u prethodnih deset meseci; izgrađene su pešačke staze, javna rasveta, radilo se na uređenju parkirališta… Trenutno radimo na rekonstrukciji zgrade Mesne zajednice u Beški. Takođe, završena je prva faza radova na dogradnji centralnog objekta Predškolske ustanove „Boško Buha“ u Inđiji, a uskoro počinju radovi predviđeni drugom fazom, nakon čega ćemo stvoriti uslove za prijem još 100 mališana koji su se nalazili na listi čekanja. Krenuli smo i u rekonstrukciju Gradskog bazena na kojem su, poslednji put, vršeni radovi davne 1997. godine.

Nedavno ste najavili i početak realizacije, kako ste rekli, istorijskih projekata za Inđijce?
Tu pre svega mislim na asfaltiranje više od 60 neasfaltiranih ulica u gradu. U pitanju je projekat koji predviđa asfaltiranje ukupno 40 kilometara saobraćajnica u Inđiji. Ujedno, mogu da najavim i početak rekonstrukcije Gradske pijace, što je takođe veoma značajna investicija za sve građane. Očekuje nas zaista mnogo toga, i moram opet da spomenem, da smo sa jednom firmom iz Beograda uradili elaborat na osnovu kojeg smo videli koliko je propusta napravljeno tokom izgradnje nove sportske hale Inđija u koju je, do sada, utrošeno 11 miliona evra. Opet se vraćam na to da takav objekat Inđiji nije bio neophodan, a da su ta sredstva mogla mnogo pametnije da se utroše. Primera radi, rekonstrukcija pijace koštaće oko milion evra, asfaltiranje 60 ulica oko 5 miliona evra, a mi imamo već bačenih 11 miliona u novu sportsku halu.

Više puta ste potvrdili da želite u Inđiju da dovedete što veći broj investitora, kao i da ste radili i radite na tome da im obezbedite još bolje uslove?
U prethodnih nekoliko meseci razgovarao sam sa više od 100 investitora koji su bili zainteresovani da grade fabrike u našoj opštini. Mi smo u prethodnim mesecima uspeli da izgradimo saobraćajnicu u dužini od 1.200 metara kod fabrika „Grundfos“, „Indofud“ i IT parka. Taj deo severoistočne radne zone komunalno smo opremili i već 29. maja očekuje nas licitacija za zemljište površine dva hektara na kojem će se graditi fabrika za proizvodnju kvasa i bezalkoholnih pića. Realizacija te investicije predviđena je u tri faze, a u prvoj će zaposliti oko 60 radnika. Takođe, imamo još nekoliko investitora za koje je izvesno da će graditi postrojenja u našoj opštini, ali u ovom trenutku o tome ne možemo opširnije govoriti. Bitno je da se otvaraju nova radna mesta i kako sam više puta najavio, očekujemo i radimo na tome, da opština Inđija do 2020. godine postane najveće gradilište u Sremu.

Šta očekujete u narednom periodu, odnosno u drugoj godini mandata?

Tokom druge godine videće se konkretni rezultati onoga što smo započeli u prvoj godini mandata. Investicije koje sam nabrojao, tokom narednih 12 meseci biće završene i tek kada budemo razgovarali posle 1. juna 2018. godine, tada ćemo moći da kažemo da smo završili asfaltiranje svih 60 neasfaltiranih ulica u Inđiji, rekonstruisali pijacu, Gradski bazen, postavili teren sa veštačkom travom u Lejama i to predstaviti kao rezultate našeg rada u prvoj godini mandata.

Mina Đurić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.