12.05.2017.
Intervju

JP „Čistoća“ Stara Pazova

Nove nadležnosti za pazovačku „Čistoću“

JP „Čistoća“ Stara Pazova odnedavno je dobilo na upravljanje lokalne puteve, kao i održavanje vertikalne i horizontalne saobraćajne signalizacije. U pitanju je skupštinska odluka, zbog koje je došlo do reorganizacije poslova u pomenutom javnom preduzeću.
– Svi poslovi koji se odnose na održavanje lokalnih puteva su sada u našoj nadležnosti, bez obzira na to da li se radi o obeležavanju puteva, pešačkih prelaza, postavljanju saobraćajnih znakova ili semafora. Završena je javna nabavka za nabavku mašine za obeležavanje puteva, tako da ćemo vrlo brzo početi da radimo i ovaj posao – ističe Jovica Gagrica, direktor JP „Čistoća“ i dodaje da su njihovi radnici osposobljeni da rade više različitih poslova, u čemu se ogleda i uspešno poslovanje pomenutog javnog preduzeća.
– Kako bismo mogli da obavljamo sve poslove koji su u našoj nadležnosti, morali smo da izvršimo reorganizaciju. Nemamo novih zapošljavanja, a mogu sa sigurnošću da kažem da kompleksnijeg preduzeća od „Čistoće“ nema, jer obavljamo sve poslove osim distribucije vode.
Gagrica ističe da su nedavno završili kompletno košenje trave na teritoriji cele opštine Stara Pazova, s tim što su akcenat dali na 11 grobalja koja održavaju.
– Osnovna delatnost JP „Čistoća“ je iznošenje i deponovanje otpada, zatim košenje i ozelenjavanje, održavanje pijaca, javna rasveta, čišćenje divljih deponija, zoo higijena i pogrebne usluge. Pored kompletnog košenja, završili smo i prolećno čišćenje grada, a reč je o tekućim poslovima koje redovno obavljamo- ističe direktor JP „Čistoća“.
Govoreći o pijacama na teritoriji staropazovačke opštine Jovica Gagrica ističe da je ovo javno preduzeće nadležno za svih osam pijaca, s tim što su najveće u Staroj i Novoj Pazovi.
– Prošle godine smo uveli praksu da se tezge zakupljuju isključivo putem licitacija i to se pokazalo kao odličan potez. Licitacije se sprovode za čitavu godinu, a imamo pojedine tezge gde je najviša izlicitirana cena i do 120 hiljada dinara na godišnjem nivou.
Kao i sva ostala javna preduzeća koja se bave odnošenjem smeća, i pazovačka „Čistoća“ ima problem sa divljim deponijama. Kako kaže Jovica Gagrica, ipak uspevaju da ih drže „pod kontrolom“.
– Pre izvesnog vremena smo očistili veliki broj divljih deponija, najviše oko Nove Pazove i prema Starim Banovcima, bilo ih je čak sedam. Pojavljuju se svuda, bez obzira na mesnu zajednicu i veličinu naselja, ali manjeg intenziteta nego u prethodnom periodu. Prošle godine smo radili reviziju domaćinstava koja je trajala od 1.maja do kraja godine i evidentirali smo oko 1.800 novih korisnika koji nisu bili u sistemu plaćanja odnošenja otpada. Očekujemo da će se na ovaj način smanjiti broj divljih deponija, jer će građani dobiti uslugu odnošenja smeća i plaćati uslugu za to ističe on i kaže da je u toku revizija pravnih lici, odnosno preduzetnika i firmi.
JP „Čistoća“ radi po nalogu komunalne inspekcije koja je dužna da piše prekršaje i kontroliše divlje deponije u saradnji sa poljočuvarima, kaže Gagrica i ističe da imaju odličnu saradnju sa inspekcijom što bi trebalo da doprinese tome da se problem sa divljim deponijama efikasno reši u narednom periodu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.