05.05.2017.
Aktuelno

Memorijal Save Šumanovića u Šidu

Otkrovenje nove stvarnosti

Izložbom slika „Šidijanke Save Šumanoviča“ i promocijom naučne monografije „Sava Šumanović, Šidijanke – velika sinteza i otkrovenje nove stvarnosti“ dr Lidije Merenik sinoć je u Galeriji slika „Sava Šumanović“ u Šidu svečano je otvoren 17. Memorijal Save Šumanovića.
Zahvaljujući činjenici da se ciklus „Šidijanke“ (Kupačice), u celini čuva u Galeriji slika „Sava Šumanović“ u Šidu, kao i da je Galerija poslednjih godina intervencijama u prostoru omogućila povećanje izložbenih površina, bilo je moguće po prvi put izložiti ciklus „Šidijanke“ u nizu i celini, ali i pridodati odabrane radove koji su mu prethodili i one koji su nastali neposredno posle njega.
Najvažniji segment izložbe čini 35 kompozicija ciklusa. Jedinstvenim i prepoznatljivim Šidijankama dodato je deset odabranih slika koje su hronološki, stilski i tematski najavile centralni deo ciklusa, kao i dva serijala, jedan od pet depojasnih i jedan od četiri ležeća akta u enterijeru, na kojima se prepoznaje plavi model Ema i karakateristične poze koje zauzimaju Šidijanke.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.