04.05.2017.
Društvo

JP „Komunalac“ Ruma

Kupljen novi kamion smećar

JP „Komunalac“ je kupio novi kamion-smećar čija je vrednost 24 miliona dinara, a zapremina za odvoženje čvrstog otpada je 24 kubna metra.
– Ovaj kamion je trenutno najmoderniji i po zapremini trenutno najveći u Srbiji, grad Novi Sad ima autosmećar od 22 kubna metra. Zahvaljujući njemu će se smanjiti vreme potrebno za odvoženje smeća, kao i kilometraža, što će uticati na smanjenje troškova – rekao je predsednik rumske opštine Slađan Mančić.
On je podsetio da je lokalna samouprava donela odluku da JP „Komunalac“ nosi smeće i iz seoskih mesnih zajednica, a da je teritorija rumske opštine prilično razuđena, odnosno da su neka sela udaljena preko 30 kilometara što je uticalo na to da su se manji kamioni morali vraćati kako bi odneli svo smeće, što sada neće biti slučaj.
– Najveća pomoć sa naše strane ovom preduzeću je što lokalna samouprava sve svoje obaveze prema njemu izmiruje gotovo na dnevnom nivou. U ovom momentu ne dugujemo „Komunalcu“ niti ijednom drugom javnom preduzeću, po završenom poslu i dobijenoj fakturi mi to odmah plaćamo i uz savestan rad, mogu da rade dobro. Ovo je drugi autosmećar koji je „Komunalac“ kupio, zahvaljujući i dobroj klimi zbog tih redovnih plaćanja – kaže Mančić.
On je obišao i novi plastenik koji je nedavno počeo sa radom.
– Zahvaljujući njemu, kako su mi objasnili, proizvodnja je duplo veća. Na taj način ljudi u „Komunalcu“ pokazuju da imaju dobru perspektivu i da će imati posla, samo je potrebna volja i savestan i odgovoran pristup poslu. Verovatno ima i primedbi građana i na njihov posao, ali mislim da naša javna preduzeća rade u interesu građana – istakao je Slađan Mančić.
Željko Došen, pomoćnik direktora za tehnička pitanja kaže da je ovaj kamion jedan od trenutno najmodernijih koji se može kupiti u Srbiji.
– Ono što nas je opredelilo za njega je kubikaža koja u sabijenom stanju smeća iznosi 24 kubika. Naše učešće u ovoj investiciji je 43 procenta, ostatak je uzet na lizing. Obezbedili smo sredstva i za pokrivanje rata lizinga i tako smo uložili u podizanje kvaliteta ove usluge. Podsećam da mi sada smeće iznosimo i iz svih sela i ovaj kamion će nam služiti za veća sela, jer smo do sada morali za jedno selo voziti dve do tri ture do gradske deponije, sada će to biti u jednoj turi. Što se tiče kamiona autosmećara – nećemo ih u narednom periodu više nabavljati. Trenutno imamo osam kamiona, od toga tri nova, koji će pokrivati kompletnu teritoriju rumske opštine, dok će ostali biti u rezervi – rekao je o značaju ove investicije Željko Došen.
On kaže da je plan da se iduće godine kupe autopodizači, kamioni specijalne namene za podizanje kontejnera.
– Ranije je ovde prosek starosti mehanizacije bio preko 20 godina. Mi smo u poslednje dve godine kupili dva kamiona, bulodožer, traktor, obnovili rasadničku proizvodnju, tako da idemo na osavremenjivanje kompletnih usluga i rada. To nam se i isplati, jer imamo manje kvarova, vozila su nam pod garancijom pa su i manji troškovi popravke i od toga nam preostaje za tu ratu lizinga za ovaj novi kamion – istakao je Željko Došen.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.