04.05.2017.
Kultura

Gradska biblioteka „Atanasije Stojković“ Ruma

Četiri grada – utisci iz Kine

Kao rezultat desetodnevnog boravka Dragomira Jankovića, višeg savetnika u Zavičajnom muzeju Ruma u Kini, nastala je knjiga „Četiri grada – utisci iz Kine“.
Naime, Dragomir Janković je ovu zemlju posetio 2008.godine u okviru projekta Orijentalnih studija kulture, zajedno sa kolegama iz više nacionalnih muzeja iz šireg okruženja – projekta koji finansira kineska Vlada, pod nadzorom Ministarstva kulture. Po njegovim rečima, u tom odabranom društvu se našao kao predstavnik Zavičajnog muzeja koji sa Ambasadom Kine u Beogradu ima dugogodišnju uspešnu saradnju kojom se promoviše i rumskoj publici približava kultura ove velike i daleke zemlje.
Ovom knjigom je autor zabeležio deset nezaboravnih dana putovanja po četiri velika grada u Kini, Pekingu – glavnom gradu, Šangaju – najvećem industrijskom gradu, Sjenu – drevnoj kineskoj prestonici i Handžou – gradu svile. Za kratko vreme je uspeo da obiđe sedam poznatih i važnih muzeja čiji eksponati predstavljaju dostignuća civilizacije, ne samo kineskog naroda već i čitavog čovečanstva.
– Kao Kinez divim se gospodinu Jankoviću što je za tako kratko vreme obišao toliko poznatih i važnih muzeja. Uvek smatram da je kulturna saradnja i razmena najbolji način za povećavanje međusobnog razumevanja i produbljavanje prijateljstva među narodima sveta. Zahvaljujem mu što ovom publikacijom stručno predstavlja bogatu istoriju i kulturnu raznolikost moje zemlje. Uveren sam da ova knjiga puno pomaže onima koji još nisu imali priliku da posete Kinu, da se tako upoznaju sa kineskom dugom istorijom i bogatom tradicionalnom kulturnom – rekao je u čitaonici Gradske biblioteke gde je knjiga predstavljena, Sji Hung, savetnik za kulturu, na dobrom srpskom jeziku.
– Ova knjiga je dokaz da Kina vodi jako računa o svojim kulturno – istorijskim spomenicima i svom kulturnom identitetu, jer je upravo kultura ta koja oblikuje jednu naciju – istakao je Željko Stojanović, direktor Gradske biblioteke „Atanasije Stojković“.
Autor Dragomir Janković je rekao da je ova publikacija mogla da nastane zahvaljujući tome što je on na put poneo notes u kojem je, na kraju dana, u hotelskoj sobi beležio sve što je tog dana video i doživeo, bez obzira koliko je umoran bio. Sa ovog puta on je doneo čak 999 fotografija, kojih ima dosta i u samoj knjizi, kao ilustracije onoga o čemu se piše.
– Nisam odmah ni pomislio da napišem knjigu, prvo sam počeo razmišljati da to bude jedan tekst o onome što sam video u Kini – rekao je Janković i istakao da je, po završetku obilaska muzeja voleo da prošeta ulicama i da su mu ti susreti sa običnim ljudima bili najzanimljiviji.
Na kraju predstavljanja, svi oni koji su bili na promociji, dobili su na poklon knjigu o četiri kineska grada.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.