03.05.2017.
Aktuelno

Svetski dan slobode medija

Novinari pod konstantnim pritiskom

Danas se obeležava Svetski dan slobode medija, za koju se ocenjuje da je u Srbiji poslednjih godina u opadanju.
Srbija je pogoršala poziciju na rang listi zemalja međunarodne organizacije „Reporteri bez granica“ o slobodi medija za 2016. godinu i sa 59. pala na 66. mesto. Jedno mesto ispred Srbije je BiH, Hrvatska je na 74. mestu, dok je Slovenija 37.
U izveštaju istraživačkog centra Evropskog parlamenta navedeno je da sloboda medija na Zapadnom Balkanu nije potpuna, pošto se zemlje u tom regionu suočavaju s politizacijom, problemima u sprovođenju zakona i zastrašivanjem novinara, uz porast autocenzure.
Kako je navedeno u ovogodišnjem izveštaju pod nazivom „Zapadni Balkan: Trendovi slobode medija“, autocenzura je izazvana kako suptilnim, tako i otvorenim uticajima, kvalitetno novinarstvo je otežano, a favorizuje se „tabloidizacija“.
Sloboda medija u zemlji ugrožena, jer novinari nisu nikada bili u težem ekonomskom položaju i pod većim pritiscima, stoji u Proglasu Udruženja novinara Srbije.
Proglasu je navedeno da su izlazak države iz vlasništva u medijima lokalne vlasti iskoristile za drastično smanjenje finansiranja medija i tako izvršile dodatni pritisak na njihovu slobodu, navode iz UNS-a.
Posledica je siromašenje medija, njihova zavisnost od centara moći, tabloidizacija, pad etičkih standarda, autocenzura i visok nivo klijentelizma.
Nezavisno udruženje novinara Srbije i „Nezavisnost“ pozivaju sve medijske radnike da se zajedno suprotstavimo daljoj eroziji profesije i učinimo sve kako bi podigli ugled novinarstva i vratili poverenje građana.
Na kraju apelujemo na celokupnu javnost Srbije da se na ovaj dan sete i nekažnjivosti zločina protiv novinara: 23 godina nije bilo dovoljno da se otkrije ko je ubio novinarku Dadu Vujasinović, da se ni posle 18 godina ne zna po čijem nalogu je ubijen kolega Slavko Ćuruvija i da već 16 godina ostaju nepoznati i nekažnjeni nalogodavci i ubice novinara Milana Pantića.
Svetski dan slobode medija obeležava se od 3. maja 1993. godine, kada ga je ustanovila Generalna skupština Ujedinjenih nacija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.