30.04.2017.
Aktuelno

Statueta „Baba Vida sa unucima“ u Novim Karlovcima

Ne može Sremac bez Sremice

U Novim Karlovcima, selu inđijske opštine svečano je otkrivena statueta „Baba Vida sa unucima“, delo lokalnog vajara i književnika Predraga Banjeglava.
Reč je o statueti prave sremske domaćice iz ranijeg doba kada se, kako kaže i sam vajar, živelo mnogo bolje. Statueta „Baba Vida sa unucima“ upotpunila je priču o staroj sremskoj porodici, koja je započeta pre godinu dana ispred doma Predraga Banjeglava postavljanjem prve statuete, Deda Mite.
Kako kaže Banjeglav, sada će ovaj sremački bračni par pozdravljati sve putnike namernike, ali i meštane Novih Karlovaca koji prođu glavnom seoskom ulicom. Deda Mita sa flašom vina u ruci, a baba Vida sa oklagijom, dok je unuci Rujka i Mika vuku za suknju.
– U pitanju su dve statuete koje svedoče o nekim vremenima koja su, nažalost, prošla i koja bi većina nas volela da se vrate. Vremena kada su muškarci u Sasama sedeli ispred kuće, sa litrom vina u ruci, raspredajući priče i ogovarajući komšije. Uvek je tu bila i žena koja je kibicovala sa prozora, da suprug ne pretera sa pićem. Tako sam prikazao Deda Mitu i Baba Vidu, u prirodnoj veličini sa jasno izraženom mimikom na licu – opisuje svoje dve statuete vajar Predrag Banjeglav.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.