26.04.2017.
Aktuelno

Ruma

Popis nelegalnih objekata priveden kraju

Popis svih nelegalnih objekata u rumskoj opštini je priveden kraju i popisano je ukupno 6.800 objekata.
Podsetimo, od 27. novembra 2015. godine počela je primena novog Zakona o ozakonjenju.
– Tada smo i krenuli sa popisom, ali ozbiljan popis je počeo početkom 2016. godine i u toku te godine smo popisali 1.668 objekata. Na intervenciju i preporuku nadležnog Ministarstva smo ubrzali popis bez obzira što je zakonski rok od godinu dana istekao. Ministarstvo je dozvolilo da se popis vrši i posle 27. novembra prošle godine, sa namerom da se do kraja marta ove godine kompletno izvrši popis svih nelegalnih objekata – objašnjava za naše novine Tanja Drobac, šefica odeljenja za urbanizam i građenje.
Tako je od početka ove godine, u prvom kvartalu, priveden kraju ovaj proces i zaključno sa polovinom aprila popisano je 5.132 objekta, a ukupno 6.800 objekta.
– Za ovaj period smo doneli 615 rešenja o ozakonjenju. Kako smo i očekivali najviše je bilo pomoćnih objekata, pogotovo u seoskim domaćinstvima, u proseku od tri do pet objekata, tu je i oko 1.000 stambenih objekata, dok je poslovnih tek sedamdesetak – kaže Tanja Drobac.
Ona podseća da su tokom februara i marta i dodatno angažovane ekipe na terenu, pogotovo po selima, po rasporedu koji je njeno Odeljenje napravilo, a popisivači su prošli odgovarajuću edukaciju kako bi se taj proces ubrzao i priveo kraju u tom produženom roku.
– Zajedno sa našim građevinskim inspektorima na niovu grada su radili i ljudi zaposleni u rumskim javnim preduzećima. Ostalo je sporadično po neki objekat, ali u suštini, popis je završen i ono što sad sledi je donošenje rešenja o rušenju – ističe Tanja Drobac.
Od taksi koje se naplaćuju prilikom ozakonjenja 70 procenata ide lokalnoj samoupravi, a ostatak se deli – pola ide Republici a pola AP – odnosno po 15 procenata.
– Lane smo od ozakonjenja ostvarili 4.038.550 dinara, a u prva tri meseca ove godine 1.057.000 dinara od tih taksi, tako da će taj iznos do kraja godine sigurno biti veći, jer je i daleko veći broj popisanih objekata – lane 1.668, a sada 5.132 što je značajna razlika. Sada krećemo u izradu rešenja o rušenju, dakle pokretanje postupka samog ozakonjenja. Moram napomenuti da do sada od svih podnetih zahteva, nijedan od objekata nije bio uistinu za rušenje. Da bi bio za rušenje on treba da ne ispunjava one navedene uslove po nameni i po spratnosti na lokaciji na kojoj se nalazi – moramo dakle voditi računa o nameni objekta koji se ozakonjuje i određenoj spratnosti – to su ta dva parametra i ako su oni zadovoljeni objekat se može ozakoniti. Po svemu sudeći, neće biti potrebe za donošenjem pravog rešenja o rušenju – izjavila je šefica Odeljenja za urbanizam i građenje Tanja Drobac.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.