26.04.2017.
Ekonomija

Sremska Mitrovica

Popisano 9.000 nelegalnih objekata

Krajem jula prošle godine odlukom većine u Skupštini Grada Sremska Mitrovica doneta je odluka o reorganizaciji gradskih uprava. Umesto nekadašnje Gradske uprave za urbanizam, komunalne i inspekcijske poslove, formirane su dve nove uprave: GU za urbanizam, prostorno planiranje i izgradnju objekata i GU za saobraćaj, komunalne i inspekcijske poslove.
Za vršioca dužnosti načelnika uprave za urbanizam postavljena je diplomirana pravnica Vesna Vujanović, koja je dugi niz godina radila u gradskoj upravi, a od septembra 2012. pa do jula 2016. bila je rukovodilac Službe za upravno – pravne poslove GU za urbanizam.
Gradska uprava za urbanizam, prostorno planiranje i izgradnju objekata ima 15 zaposlenih i ovogodišnji budžet uprave iznosi 41,705.000. Za prostorno i urbanističko planiranje predviđeno je 21,705.000, a za sprovođenje urbanističkih i prostornih planova 20 miliona dinara.
Kako navodi Vesna Vujanović u nadležnosti ove uprave su elektronska objedinjena procedura, postupak ozakonjenja i postupak donošenja urbanističkih i prostornih planova.
– Najaktuelniji su poslovi koji se tiču postupka ozakonjenja nelegalno izgrađenih objekata. Popis nelegalnih objekata na teritoriji Grada je priveden kraju. Popisano je oko 9.000 objekata, s tim da mi imamo i zahteve za legalizaciju koji su podnošeni po ranije važećim propisima od 2009. godine pa na ovamo, tako da je broj nelegalnih objekata veći. Do sada je izdato oko 900 rešenja o ozakonjenju. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture imalo je stav da bi trebalo 15 predmeta nedeljno da se obrađuje. Mi radimo mnogo više, iako smo ostali na jednom izvršiocu koji radi poslove ozakonjenja. Od 1. maja još četiri lica koja su radila popis objekata na terenu na osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima, uz saglasnost Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, biće angažovana na poslovima ozakonjenja. Tako da će taj posao ići mnogo brže. U svakom slučaju broj donetih rešenja od kada je počeo da se primenjuje Zakon o ozakonjenju objekata je zadovoljavajući. Naše resorno ministarstvo projektovalo je da bi u naredne tri godine postupak ozakonjenja u Srbiji trebao da se završi – kaže načelnica Vujanović.
Popis objekata se sprovodi u javnom interesu, navodi načelnica i ističe da je legalizacija i u interesu fizičkih lica koja su te objekte nezakonito sagradili.
– Bilo je sporadičnih pojava da ljudi nisu želeli da im se popišu objekti. Međutim, doći će do prodaje, nasleđivanja, ako nemate nešto upisano u katastar kao legalan objekat, ne možete sa njim ni raspolagati – ističe načelnica.
Sedamdeset odsto sredstava od naplaćenih taksi za ozakonjenje se uplaćuje u budžet Grada Sremska Mitrovica, 15 odsto ide u republički i 15 odsto u pokrajinski budžet. Za stambene objekte do 100 metara kvadratnih plaća se taksa u iznosu od 5.000 dinara, za porodične stambene objekte i stanove od 100 do 200 metara kvadratnih plaća se taksa za ozakonjenje u iznosu od 15.000 dinara, dok taksa za stambene i stambeno poslovne objekte namenjene tržištu koji se sastoje od više stanova i drugih posebnih delova i komercijalne objekte preko 1.500 metara kvadratnih iznosi 3.000.000 dinara.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.