13.04.2017.
Društvo

Problemi stočara iz Kupinova i Obreža

Podrška SNS oko rešavanja problema sa Vojvodinašumama

Na sastanku sa predstavnicima Udruženja stočara iz Kupinova i Obreža, poverenik Opštinskog odbora Srpske napredne stranke Pećinci Milorad Pantić rekao je da su apsolutno opravdani zahtevi stočara da JP Vojvodinašume prestane da iz godine u godinu smanjuje prostor namenjen za ispašu stoke u okviru Specijalnog rezervata prirode Obedska bara i najavio da će pećinački odbor SNS podržati stočare u ovim zahtevima.
– Nedopustivo je da Vojvodinašume stočarima sistematično smanjuju prostor za ispašu na prostorima na kojima su vekovima napasali svoja stada, potpuno zanemarujući činjenicu da ovim ljudima od toga zavisi njihova i egzistencija njihovih porodica. Posebno je nedopustivo da i ono malo prostora na kojem je ispaša dozvoljena bude locirano u zasadima kanadske topole gde stoka nema čime da se hrani, što u Vojvodinašumama vrlo dobro znaju – rekao je Pantić.
On je naglasio i da za ispašu nema zakonskih prepreka i da je neprimereno da Vojvodinašume svoje ponašanje pravdaju pravilnicima koje same pišu.
– Na nekoliko sastanaka koji su do sada organizovani sa ciljem da se nađe kompromisno rešenje predstavnici Vojvodinašuma su se pozivali na pravilnike, kao da su pravilnici „bogom dani“ i kao da te iste pravilnike ne donosi upravo rukovodstvo ovog javnog preduzeća. Upozoravam Vojvodinašume da prestanu sa zloupotrebom upravljačkih prava nad SRP Obedska bara i da se ozbiljno posvete pronalaženju kompromisnog rešenja, kojim će domaćem stanovništvu biti omogućeno da svoja stada napasa na površinama odgovarajuće veličine i u hrastovim šumama koje obezbeđuju obilje hrane za stoku – naglasio je prvi čovek pećinačkih naprednjaka.
Pantić je stočarima iz Kupinova, Obreža i ostalih naselja koja gravitiraju prema Obedskoj bari obećao bezrezervnu podršku SNS-a, jer su, kako je rekao, zahtevi stočara apsolutno opravdani.
– I kao što stočari ne mogu da odustanu od svojih zahteva, tako ni Srpska napredna stranka ne može da odustane od podrške ovim ljudima kojima Vojvodinašume svojim ponašanjem ugrožavaju opstanak. SNS će kao najbrojnija politička organizacija u opštini Pećinci iskoristiti svoj uticaj da doprinese da se zahtevi stočara čuju i usvoje, a ukoliko se Vojvodinašume ostanu pri stavu da stočare treba proterati iz Obedske bare, spremni smo da na protestima stanemo rame uz rame sa domaćim stanovništvom – obećao je Milorad Pantić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.