Kolumna: Četke & Metle

Uzmi račun i …

Posle prvog kruga nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ zna se ko je dobio prvi stan u Beogradu i još 177 drugih nagrada. Čestitamo.
Bazen sa preko četiri miliona koverata delovao mi je potpuno zastrašujuće. Pitala sam se da li je moguće da je četiri miliona građana Srbije poslalo koverat, ali mi je dobitnica stana razvejala zabludu. Priznala je da je, na nagovor deteta, nekad treba poslušati i mlađe, poslala 30 koverata. E, sestro da si poslala i hiljadu puta po 30 isplatilo bi ti se.
Čitam komentare na vesti o izvlačenju i ne mogu da verujem šta sve ljudi pišu. Na sajtu Blica „komentatori“ se žale kako nije bilo dovoljno koverata, onda, izvlačenje nije bilo regularno, nisu stavili onim što izvlače crni povez preko očiju, te neko imao 11 isečaka u koverti pa ga škartirali, neko poslao slipove od platne kartice pa se ni to nije računalo. Ja stvarno ne znam da l’ je bilo regularno, nisam gledala, ali slatki su mi ti komentari. Bilo je i onih koji nisu razumeli pravila, pa su im tek u direktnom prenosu objašnjene nedoumice. Sad su besni, jer da su razumeli, sigurno bi dobili taj stan, ali ovako ispada da ih je lično ministarka Brnabić zeznula i nije im dobro objasnila.
Dalje, jedan „iz Surdulicu“ se žalio što samo članovi SNS mogu da dobiju koverat, on skupio „podosta“ računa, al mu ne dadoše koverte u Pošti jer tu rade sve sami članovi SNS. Niko ga ne može ubediti da to nije „politički“ i zato kaže lik „Vučiću od mene i moju porodicu neće da dobiješ nijedan glas“. A mogao je dobiti šest, mislim glasova, tako čovek kaže. Jedan drugi se opet žalio da kod njega u Pošti rade sve sami članovi DS, pa da zato nije bilo koverata. U Nišu se, opet, koverte pojavile tek krajem februara, nije ni čudo što je najviše Beograđana dobilo nagrade, lopovi dele plen između sebe kaže neki Nenad. Potpisan sa „Čile KG“ kaže da je dobitnik veš mašine iz Kragujevca sumnjiv, kaže da je član SNS. I sve tako, i tome slično.
Ako nije lud, čovek čitajući komentare lako može da poludi. Jer koliko ludaka ostavlja komentare i šta sve pišu po internetu to je stvarno zapanjujuće. Više me je to zapanjilo nego onaj bazen sa četiri miliona koverata. Sa kolikom ozbiljnošću i gnevom se komentariše, po meni prilično stupidna nagradna igra. Kao da je to sve zaozbiljno, kao da je to nekakav realan život na koji možeš uticati. Sa druge strane, tih četiri miliona koverata, te tone hartije, koje je Pošta raznosila mesecima kao besplatno to me je potpuno šokiralo. Možda ja stvarno nemam pojma koliko ovaj narod voli da se kocka sa državom i igra loto, bingo ili ovako nešto, ali moj utisak je bio da tih četiri miliona koverata u bazenu RTS-a pokazuju stvarni stepen beznađa i bede u ovoj zemlji. Koliko očajnika ima koji se hvataju za slamku. Ne znam, možda nisam u pravu, ali meni to tako izgleda, a tu nikakav televizijski rast bi-di-pi-ja ne pomaže.
I na kraju, zar nije vrhunski cinizam da stan u Beograd dobije, ne neki siroti penzioner, niti radnik iz propalog društvenog preduzeća, ni neki student slabijeg materijalnog stanja, ili već neko ko bi se savršeno uklopio u ovu tragikomičnu priču, nego vlasnica privatne hamburgerije. Baš me zanima koliko se fiskalnih računa iz njene radnje našlo u kovertama koje su izvlačene prošle subote?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.