16.03.2017.
Intervju

Stevan Kazimirović, predsednik Opštine Irig

Očekujemo veliki razvoj turizma

Kako je najavio u intervjuu za Sremsku televiziju predsednik iriške opštine Stevan Kazimirović, uskoro bi trebalo da počnu radovi na sanaciji Grebenskog puta na Fruškoj gori. Rekonstrukcija Grebenskog puta je veoma bitna, ne samo za irišku nego i za druge sremske opštine.
– To je put od Iriškog venca do hotela Norcev. Za taj deo puta je Opština Irig imala urađen projekat i dobili smo sredstva od Uprave za kapitalna ulaganja u iznosu od oko 50 miliona dinara. To je deonica od oko tri i po kilometra puta i radiće se sanacija, presvlačenje kolovoza i bankine. Put je bio u jako lošem stanju, pogotovo deo od Iriškog venca do Norceva i iz tog razloga krećemo prvo sa tom deonicom. Rok za završetak radova je do juna. U prvoj polovini godine već ćemo imati ovaj deo puta u upotrebi. Pored toga, krenulo se i u izradu projekta za rekonstrukciju puta od hotela Norcev do Banstola, prema Inđiji. Važan je i taj drugi deo puta, jer će Beograđani i Inđijci brže dolaziti do Fruške gore – kaže Stevan Kazimirović, predsednik Opštine Irig.
Pošto je iriška opština usmerena ka razvoju turizma, neophodna je uređena infrastruktura, a mnogo toga će se promeniti i izgradnjom dugoočekivanog Fruškogorskog koridora.
– Putna infrastruktura je jako bitna za opštinu Irig, koja je rešila da se bavi turizmom. Bez infrastrukture ne možemo razvijati turizam. Veliki problem je i magistralni put i mi očekujemo da će se izgradnjom Fruškogorskog koridora promeniti dosta stvari. Mislim da će se ove godine krenuti u eksproprijaciju zemljišta. Za nas je važno da se nešto pokrenulo sa mrtve tačke, vidimo da nisu to samo predizborna obećanja. Ono što je još važno za nas iz iriške opštine, je da ćemo mi prvi videti konkretne pomake na terenu, jer prva faza izgradnje koridora podrazumeva tunel od Paragova i deonicu od Fruške gore do opštine Ruma – dodaje Kazimirović.
Krajem februara počela je i druga faza radova na vrdničkoj Kasini koja podrazumeva uvođenje centralnog grejanja, rekonstrukciju električnih instalacija i podova. Rok za završetak ovih radova je 60 dana.
– Dobili smo sredstva u iznosu od 6,6 miliona dinara za taj projekat. U Kasini se trenutno nalaze prostorije Mesne zajednice, Srpske čitaonice, tu će biti još nekoliko udruženja, Pošta, tako da će zgrada zaživeti u punom sjaju. Prošle godine smo uradili prvu fazu rekonstrukcije Mihizove kuće. Sredstva od Uprave za kapitalna ulaganja za ovaj projekat obezbeđena su u iznosu od 11 miliona dinara i četiri miliona je učešće Opštine Irig. Nadamo se da ćemo uspeti sa 15 miliona da dovedemo Mihizovu kuću u funkcionalno stanje – smatra Kazimirović.
Srpska čitaonica u Irigu nedavno je proslavila 175 godina postojanja. Koliko je važna ta institucija, ne samo za Irig nego i za ceo Srem?
– Jako je značajna. Srpska čitaonica je poznata kako u Srbiji, tako i šire. Irig je partner Gradu Novom Sadu kao prestonici kulture, zbog Čitaonice, Mihizove kuće, manastira. Izazov je, i drago nam je što je Grad Novi Sad to prepoznao i uzeo nas za partnera. To je dokaz da Irig ima šta da pokaže – smatra Kazimirović.
Što se tiče zapošljavanja, Kazimirović navodi da ova opština ima saradnju sa fabrikom IGB u Inđiji i tamo radi 70 žena iz iriške opštine. Opština Irig je prva dva meseca snosila troškove prevoza, a sad je to nastavila fabrika. Kazimirović takođe ukazuje na dobru saradnju i sa rumskom opštinom.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.