Kolumna: Pogled ispod obrva

Pi(lj)arsko novinarstvo

„Između 60 i 70 odsto sadržaja medija u regionu čist je rezultat rada agencija za odnose s javnošću“. „Novinari su obrazovaniji od PR stručnjaka, ali mediji ipak doživljavaju teror PR-a“. „Mediji su poštanski sandučići u koje svako ubacuje šta hoće…“ Ovo su neke od tvrdnji profesora Veselina Kljajića sa Fakulteta političkih nauka koje je izneo pre nekoliko godina (početkom 2014) na debati „Spinovanje protiv odgovornog novinarstva“.
Od tada do danas prošlo je tri godine, a situacija je čini mi se ista ili čak gora nego te 2014.
Poštanski sandučići medija svakodnevno se pune najavama i saopštenjima pi-arova. Ono što posebno upada u oči je to što su najave događaja veoma šture, vrlo često bez osnovnih podataka. Valjda pretrpani poslom, ne stižu da se bolje informišu o događaju koji najavljuju. Ili se vode mišlju da su svi novinari istraživači, pa im odgonetanje neke najave događaja dođe kao vežba iz istraživačkog novinarstva. Poslednji u nizu „bisera“ stigao je nedavno na mejl mitrovačkih lokalnih medija, gde se obaveštavamo da treba da dođemo 6. marta u 15 časova na stadion Srema. Dalje piše: Selekcija za dečake 2004. godište, prisutni: Dragan Delić i Igor Milanović. Nigde ni reči o kakvom događaju je reč, nigde ni reči o tome ko su „prisutni“. Valjda se misle, dođite, vidite i sve će vam se reći. E pa ne ide to baš tako. Pi-arovi su tu da bi nam pružili osnovne informacije, a na novinarima je da se odluče sa kim žele ili ne žele da razgovaraju. Ne treba pi-arovi da glume novinare, već da rade svoj posao što bolje.
Ni pri sastavljanju saopštenja nisu mnogo rečitiji. Drže se valjda one devize, manje je više. Pa su zbog toga novinari uskraćeni za neke konkretnije podatke, kojih naravno nema u saopštenju za javnost, dok novinarčići zadovoljno trljaju ruke jer će imati manje posla. Jednostavno će na svom portalu, novinama ili TV dnevniku objaviti šturo saopštenje, bez preteranog uplitanja moždanih vijuga.
Naravno, da se razumemo, nisu svi isti. Ima i onih pi-arova koji se zaista trude da izađu novinarima u susret, a da se pri tom ne mešaju u uređivačku politiku medija. I njima svaka čast, nažalost takvih je manje. Kao svetao primer možemo navesti Ljilju Janković, pi-ara mitrovačkog javnog komunalnog preduzeća „Vodovod“, ili Dušana Srećkova, koji je zadužen za kontakt sa medijima u Opštini Pećinci. Sve se bolje snalazi i Marija Jandrić, nova pi-arka mitrovačkog gradonačelnika Vladimira Sanadera. Jankovićeva i Srećkov su ljudi iz medija, radili su u elektronskim i štampanim medijima i tačno znaju šta je potrebno od informacija kolegama novinarima.
Mada, kada bolje razmislim, nisu nama krivi pi-arovi što nam je profesija na tako niskim granama. Davno su mnogi novinari prestali da budu (ako su ikada i bili) „sedma sila“. Nažalost, danas je sve više onih koji umesto da se drže osnovnih postulata novinarstva izigravaju pi-arove raznim vlastima i političkim partijama. Zato valjda često novinare mešaju sa konobarima, jer ispada da rade u uslužnoj delatnosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.