Aktuelno

Centar za socijalni rad Ruma

Briga o starim i bolesnim

Centar za socijalni rad Opštine Ruma pruža svojim korisnicima široku lepezu usluga. Ova ustanova, uz podršku lokalne samouprave, teži ka stalnom poboljšanju kvaliteta usluga i inovacijama. Tako je standardna usluga pomoć u kući gerontodomaćice dostigla napredni nivo uvođenjem teleasistencije za stare i bolesne.
Program pod nazivom “Dugme spasa” podrazumeva 24-časovnu brigu o korisnicima. Usluga funkcioniše tako što korisnici dobijaju male aparate i pritiskom na SOS dugme (Dugme spasa), uspostavlja se dvosmerna komunikacija sa operaterima, koji pozivaju policiju, hitnu pomoć, lekare, u zavisnosti od toga kakva je pomoć osobi sa druge strane žice potrebna.
Ova usluga namenjena je, pre svega, starijim, odnosno osobama sa invaliditetom i sa smetnjama u razvoju. Dakle, svima kojima je potreban osećaj sigurnosti 24 časa dnevno, ističe direktor Centra za socijalni rad Slobodan Krasić.
– Naše gerontodomaćice vode brigu o starim i invalidnim licima u toku dana, a uvođenjem programa “Dugme spasa” briga o našim korisnicima traje 24 časa dnevno. Česti su slučajevi da stara lica padnu, da su sami i ne mogu nikoga da pozovu u pomoć, pravo rešenje za te probleme biće upravo “Dugme spasa”. Mi smo naručili 20 aparata i oni će u ovoj prvoj fazi projekta biti uručeni našim korisnicima. Dobiće ih deset korisnika iz grada i isto toliko iz seoskih sredina. Mesečna naknada je 2.500 dinara i te troškove će snositi naša ustanova. Sa ovim uređajima naši korisnici će imati sigurnost da je neko uvek uz njih i da mogu da računaju na brzu pomoć – izjavio je Krasić i dodao da je moguć i veći obuhvat korisnika ukoliko projekat bude uspešan kao što se očekuju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.