14.03.2017.
Aktuelno

Ruma

Dve decenije Art Trema Festa

Ove godine Art Trema Fest, čiji je organizator Gradsko pozorište Ruma, obeležava važan jubilej, dve decenije postojanja.
Art Trema Fest ima za cilj da afirmiše rad studentskih umetničkih akademija u regionu prikazujući njihove ispitne, diplomske i profesionalne produkcije, kao i kamerne profesionalne predstave koje nastaju u saradnji sa pozorištima, nezavisnim teatarskim asocijacijama i ustanovama kulture.
Ove godine 20. Art Trema Fest – prvi segment projekta „Trema u martu“ biće održan od 22. do 25. marta. U ovom segmentu publika će videti osam od ukupno čak 92 predstave koje su bile prijavljene na konkurs, što samo ukazuje na ugled koji je ovaj festival tokom godina sticao.
U sastavu stručnog žirija koji će proglasiti najbolje predstave, glumce, režisere ove godine su glumica Ana Sofrenović, teatrolog mr Miroslav Radonjić i reditelj Andraš Urban.
Pre proglašenja pobednika, poslednje festivalske večeri biće odigrana predstava „Žene Dade“ u izvođenju glumaca „Dah Teatra“ iz Beograda.
Za protekle dve decenije prikazano je više od 300 pozorišnih predstava, organizovano je na desetine pozorišnih izložbi, prezentacija i dtručnih razgovora sa umetnicima i publikom. Predstave su izvođene na više jezika – srpskom, bugarskom, mađarskom, švedskom, engleskom, italijanskom, slovačkom, romskom i makedonskom jeziku. Veliki broj mladih ljudi iz Gradskog pozorišta, preko 1.000 je raslo i obrazovalo se tokom dvodecenijskog trajanja Treme, a mnogi od njih su već postali poznati umetnici.
Organizator Art Trema Festa je Gradsko pozorište Ruma, u saradnji sa Kulturnim centrom,Gradskom bibliotekom i Zavičajnim muzejom.
Prvog festivalskog dana, 22. marta na programu su predstave „Međuigre“ Zijaha Sokolovića, a potom predstava „Ukalupljivanje – Tragedija loptanja u Srba“ FDU, sledećeg dana su na programu predstave „Primadone“ Jugoart Beograd u kojoj igraju Rada Đuričin i Tanja Bošković, a potom „Duet“ Vihor teatra Beograd u korodukciji sa Sveučilištem u Rijeci.
U petak, 24. marta je „Putujuće pozorište Šopalović“ u izvođenju studenata AU Novi Sad, a potom „Evriting on d tejbl“ predstava iz Bugarske.
Poslednjeg dana na programu su „Sirena i Viktorija“ u kojoj igraju Radoslav Milenković, Milena Pavlović i Tatjana Kecman i „Odlazni terminal“ Scena „Vuk“ iz Beograda.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.