06.03.2017.
Hronika

Hapšenja po Srbiji

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u nastavku akcije na suzbijanju krivičnih dela pranja novca, finansijskog kriminala i korupcije, posebno vezano za zloupotrebe službenih položaja u državnim organima, uhapsili su 47 osoba i podneli krivične prijave u redovnom postupku protiv 19 lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinili više koruptivnih krivičnih dela, dok se za dve osobe traga.

Akcija „Pluton 2“ sporovedena je u Beogradu, Pančevu, Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Somboru, Zrenjaninu, Subotici, Valjevu, Smederevu, Jagodini, Užicu, Kragujevcu, Kraljevu, Nišu, Leskovcu, Vranju, Pirotu, Prokuplju i Novom Pazaru, a osumnjičeni se terete da su od 2005. godine do danas izvršili više krivičnih dela kojima su budžetima Republike Srbije, Autonomne pokrajine Vojvodine, grada Beograda i drugim privrednim subjektima i fizičkim licima naneli štetu od 1.896.090.232,00 dinara, odnosno preko 17,5 miliona evra.

Uhapšeni se sumnjiče da su počinili krivična dela poreska utaja, zloupotreba položaja odgovornog lica, zloupotreba ovlašćenja u privredi, zloupotreba službenog položaja, nenamensko korišćenje budžetskih sredstava, pronevera, falsifikovanje službene isprave, prevara i teška krađa.

Među uhapšenima su bivši rukovodilac Odeljenja za prehrambene proizvode u Republičkoj direkciji za robne rezerve, bivše odgovorno lice Doma zdravlja „Dr. Milorad-Mika Pavlović“ u Inđiji, lekar, građevinski inspektori, matičari, investitori i bivša i sadašnja odgovorna lica više pravnih lica.

Izvršenjem ovih krivičnih dela oštećeni su budžet Republike Srbije, Republička direkcija za robne rezerve, Republička direkcija za vode, Fond za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, Pokrajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj AP Vojvodine, Klinički centar Vojvodine, Agencija za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije, Nacionalna služba za zapošljavanje, Budžet grada Beograda, JP “Srbija šume“, Dom zdravlja “Dr. Milorad-Mika Pavlović“, Sindikalna organizacija samostalnog sindikata JP “Gas“, AMSS Gas-petrol, „, akcionari AD “Alfa Plam“ iz Vranja, kao i više pravnih i fizičkih lica.

* * *

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Sremskoj Mitrovici, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u tom gradu, uhapsili su bivše odgovorno lice Doma zdravlja „Dr. Milorad-Mika Pavlović“ u Inđiji V.P. (1958) i podneli krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv još dve osobe , zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela zloupotreba službenog položaja, falsifikovanje službene isprave i nenamensko trošenje budžetskih sredstava.

Postoje osnovi sumnje da je V.P. od 2005. do 2016. godine, iskorišćavanjem svog službenog položaja i prekoračenjem granica svog službenog ovlašćenja, u nameri pribavljanja koristi za sebe i drugog, počinio navedena krivična dela kroz nezakonite radnje u postupcima javnih nabavki i poslovne saradnje sa drugim pravnim licima.

Na taj način osumnjičeni je oštetio Dom zdravlja „Dr. Milorad-Mika Pavlović“ za 15.971.194,00 dinara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.