02.03.2017.
Sport

Proglašeni najbolji sportisti Rume

Убедљиво најуспешнији Теквондо клуб „Змај“

Најуспешнији румски спортисти за протеклу годину проглашени су на свечаности која је 25. фебруара одржана у Културном центру, у организацији општинског Савеза спортова и под покровитељством локалне самоуправе.
Најбољи су проглашени у 19 категорија, а било је предложено укупно 40 кандидата појединаца и екипа. Ове године потпуна је доминација борилачких спортова, а највише признања како појединачно, тако и екипно добио је Теквондо клуб „Змај“.
Нажалост, на овој свечаности најуспешнијих није било јер учествују на такмичењу „Словенија Опен“ у Марибору.
То је турнир „Г“ класе који се бодује за репрезентацију, за светску ранг листу и јако је битан у календару. За сениоре су турнири тог типа најбитнији за рејтинг који се узима код избора за репрезентацију и одлазак на светско првенство. Ми тренутно имао око 130 чланова, у три секције две су у Руми и једна у Путинцима. Теквондо је и код нас и у Србији доживео праву експанзију и већ смо постали сила у теквондо такмичењу рекао нам је Миладин Дакић, један од тренера у ТК „Змај“ који је на овој свечаности био у име свих својих колега који су у Словенији.
А ево и ко су најуспешнији спортисти по категоријама: Стефан Симић из Џудо клуба „Словен“ најбољи је у категорији пионира, а Катарина Орловић, његова клупска другарица у категорији пионирки. Ненад Јовановић из Бокс клуба „Словен“ и Илија Вукотић – Кик бокс клуб „РУ 09“ су најбољи јуниори, а Ана Бјелић из Џудо клуба „Словен“ је најуспешнија јуниорка.
Најбоље предузеће је „Албон“, а најбољи појединац у радничко спортским играма куглаш Душан Срдановић. По спортским резултатима у години за нама најуспешније су биле Основна школа „Вељко Дугошевић“ и Гимназија „Стеван Пузић“.
Најбољи педагози физичке културе су Душан Димић из ОШ „Вељко Дугошевић“ Рума и Здравко Барић из ОШ „Душан Јерковић“ Рума, док је Вера Милованчевић из румске Гимназије најбољи педагог у категорији средње школе.
Бранислав Мирић је проглашен за најбољег спортског радника, а Борислав Крстић за најуспешнијег тренера. Крстић је тренер сениорске репрезентације и наравно, тренер румског Теквондо клуба „Змај“. Екипа коју он тренира ТК „Змај“ је истовремено, најбоља спортска мушка екипа, док је најбоља женска екипа Атлетског клуба Рума.
Најбољи сениор је Драшко Јованов из ТК „Змај“ који је освојио треће место на Првенству Европе и прво место на Првенству Србије, а Ирис Јовић Вујаковић из истог клуба је најбоља сениорка. Она је освојила треће место на европским Универзитетским играма, као и прва места на првенству и Купу Србије.
Специјалне награде су добили Светлана Билић интернационални фудбалски судија, Јована Мушицки из ТК „Змај“, маратонка Драгана Шпехар (трчала Њујоршки маратон) и Тања Ђапић, голман.
За спортску легенду је проглашен Мирослав Марковић, а Синиша Сремац је такође, постхумно, добио награду за допринос спорту.
Ову свечаност је отворио Слађан Манчић, председник румске општине који је честитао свим најбољим спортистима и пожелео им је још више добрих резултата.
Румска општина доста улаже у спорт, сваке године све више. Ове смо издвојили, по неколико основа, преко 50 милиона за рад спортских клубова, плаћање закупа сала, али и побољшање спортске инфраструктуре. Важно нам је да се млади људи баве спортом, да буду здрави и добри људи. Кроз такмичење ви промовишете себе и своје клубове, али и нашу општину поручио је спортистима Слађан Манчић.
По додели ових признања и новчаних награда које је обезбедила локална самоуправа уручене су и награде Фудбалског савеза Руме најбољој екипи, то је ФК „Борац“ из Кленка и Ненаду Ракићу из ФК „Словен“ као најбољем играчу.
Једна од добитница награде је и седамнаестогодишња Тања Ђапић из Руме која је голман у женском ФК „Војводина“ Новог Сада.
На наше питање одакле интерес за овај, углавном, „мушки“ спорт каже:
Мој тата је играо фудбал код Петра Столића који ме је видео и због њега сам и почела да тренирам. Он је великим делом заслужан за оно што сам данас и захваљујем му се на томе. У мају прошле године сам била проглашена за најбољег голмана на Европском првенству у Белорусији до 17 година старости и изабрана сам у идеални тим Европе. Још су ми циљеви и амбиције везани за „Војводину“, а даље ћу видети. На пример, волела бих да играм у Немачкој или Енглеској где је много боља ситуација када је женски фудбал у питању. Овде се само од фудбала не може живети.
Тања Ђапић похађа ванредно Економску школу у Новом Саду. Похвалила нам се да је положила четири испита.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.