02.03.2017.
Kultura

Gradska biblioteka "Atanasije Stojković"

Promocija romana „Zvrj uprazno“

„Zvrj uprazno“ je naziv romana Miroslava Jozića koji je pobedio na četvrtom konkursu „Atanasije Stojko-vić“ istoimene rumske Gradske biblioteke za prvi neobjavljivani roman.
Jozić je bio pobednik za 2015. godinu, a prošle mu je nagrađeni roman i objavila Gradska biblioteka uoči Sajma knjiga u Beogradu, na kojem je bio i predstavljen.
Svoju prezentaciju u Rumi imao je 24. februara kada je rumska publika imala priliku da čuje više o ovom romanu, ali i da razgovara sa autorom.
Željko Stojanović, direktor Gradske biblioteke je podsetio da je pre dve godine na njihov konkurs pristi-glo, do sada ubedljivo najviše radova – 23, ali je među njima bilo i izuzetno kvalitetnih, tako da je žiri u sastavu Momir Vasiljević, Todor Bjelkić i Đoka Filipović, imao zaista težak zadatak da odabere najbolji roman. Uz priznanje žiriju da su zaista i izabrali tada najbolji rad.
– Kratko i tačno rečeno, ovo je odličan roman. To je moćan, jedinstven i maštovit roman, na tragu hispanoa-meričke književnosti i Markesa. Likovi su osobeni, netipični za našu književnost, a u romanu dominira alegorija. Verujem da ovaj roman neće doživeti sudbinu da zvrji uprazno sa bibliotečkih polica, već da će biti u rukama čitalaca – istakao je Momir Vasiljević, predsednik žirija.
Nagrađeni autor Miroslav Jozić se zahvalio na ovim pohvalnim rečima uz konstataciju da on spada u onaj, veći deo književnika, koji bolje pišu no što govore.
– Ovaj roman je zamišljen kao da ja nisam autor, nego priređivač. Da sam došao u posed teksta nekog ano-nimnog autora koji ga je poslao meni da ga priredim za štampu. Zato na kraju romana ima i nekoliko praznih strana za beleške čitaoca, da on roman može da nastavi i završi, ako želi i po sopstvenom nahođenju – re-kao je Miroslav Jozić.
Miroslav Jozić je rođen u selu Goloboka, u blizini Smederevske Palanke i pre ovog romana imao je obja-vljenu knjigu pesama i dve radio drame.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.