15.12.2016.
Aktuelno

Sremska Mitrovica

Opšta bolnica posle tri godine ponovo dobija akreditaciju!

U momentu dok čeka da i zvanično bude izabran za direktora Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici, vršilac dužnosti na ovoj funkciji, dr Živko Vrcelj ne gubi vreme. Nije tajna (o tome su M novine u više navrata pisale), da je mitrovačka Bolnica došla na prilično niske grane, za šta je „zaslužno“ bivše rukovodstvo. Da je to tačno svedoči i činjenica da je Grad Sremska Mitrovica prošle godine morao iz budžeta da izdvoji 8.000.000 (osam miliona) dinara, iako to po zakonu nije morao da uradi, s obzirom na to da je osnivač ove zdravstvene ustanove Pokrajina. Drugim rečima, za Bolnicu čiji nije osnivač, Grad je iz budžeta izdvojio više para nego za Dom zdravlja (čiji osnivač jeste) u to vreme,
Opšta bolnica u Sremskoj Mitrovici, verovali ili ne, već skoro tri godine nema akreditaciju za svoj rad. Iako su sredstva za akreditaciju odavno dobijena, do dolaska novog rukovodstva, nije ništa rađeno po ovom pitanju. Kako se radi o višemilionskim namenskim sredstvima, Bolnica je bila dužna da poslove oko akreditacije završi do oktobra ove godine, ili da, u protivnom, vrati pare uz 10 odsto kamate. Zahvaljujući zalaganju novog rukovodstva na čelu sa dr Vrceljom, obaveze Bolnice su prolongirane, pa se u proces akreditacije ušlo sa dopunskim rokom. Poslovi oko akreditacije treba da budu završeni do kraja godine. To znači da će mitrovačka Opšta bolnica od nove godine imati akreditaciju za obavljanje svoje delatnosti. Šta znači bolnica bez akreditacije, možda najbolje svedoči živopisna izjava jednog ovdašnjeg hirurga koji kaže da se „bolnica bez akreditacije, ne razlikuje mnogo od kasapnice“.
Možda preoštro rečeno, ali zašto je akreditacije važna govore i brojne tužbe oštećenih pacijenata i članova njihovih porodica. Zbog tih tužbi, unazad tri godine, koliko je bolnica bez akreditacije, na odštetne zahteve isplaćeni su silni milioni.
Vraćanje izgubljene akreditacije Opštoj bolnici nije jedino što je v.d. direktor dr Živko Vrcelj uradio u ovom kolektivu.
Za šta je sve trošilo narodne pare bivše rukovodstvo, sam bog zna. Tako, dok na čelo Bolnice nije došlo do smene rukovodstva, nisu nabavljeni ni solarni paneli za ginekološko odeljenje, iako je za tu namenu dobijeno četiri miliona dinara, još u aprilu ove godine. Nije ništa urađeno, iako se znalo da se pare moraju vratiti, ako se posao ne završi do kraja ove godine. Naravno, plus 10 odsto kamate na ta sredstva. Kao i na sva namenska sredstva dobijena od Pokrajine, a koja nisu iskorišćena. Ovaj problem je takođe rešen, tako da će solarni paneli biti nabavljeni, a ginekološko odeljenje će imati redovno snabdevanje toplom vodom.
Rešeno je i pitanje rendgena, čija je ugradnja kasnila preko 100 dana, a u toku je i rešavanje popravke skenera.
Vršilac direktora Opšte bolnice dr Živko Vrcelj zatekao je situaciju koja nimalo nije sjajna, kako u tehničkom, tako i u finansijskom smislu. Neispravna oprema s jedne, a dugovanja i gubici s druge strane. Situacija kao da je namerno dovedena u takvo stanje, kako bi novom rukovodstvu otežala situaciju. Od kako se nalazi na čelu ove ustanove, svega nekoliko meseci, dr Živko Vrcelj je smanjio dug Bolnice za čitavih šest miliona dinara. To je oko deset odsto godišnjeg duga, a pozitivan trend je nastavljen i značajnim povećanjem sopstvenih sredstava koje ostvaruje Opšta bolnica.
Najveći trenutni problem Bolnice je nedostatak medicinskih sredstava. Čak i ono zapošljavanje koje Ministarstvo odobri, Republički fond za zdravstvo teško finansijski prati. Čak 100 radnika nedostaje Bolnici da bi mogla normalno da radi. Kada se tome doda i nedostatak sanitetskih vozila, onda se ozbiljnost situacije sagledava u svojoj punoj problematici. U Bolnici očekuju razumevanje, ne samo lokalne samouprave, nego i firmi koje se nalaze na ovoj teritoriji.
Kako je već rečeno, u toku je konkurs za direktora Opšte bolnice, pa se očekuje da punu podršku dobije upravo aktuelni vršilac dužnosti dr Živko Vrcelj. I pored brojnih problema na koje nailazi u svom radu, stanje u Bolnici se popravlja. Biće to najlepši novogodišnji i božićni poklon za brojne korisnike zdravstvenih usluga.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.