17.11.2016.
Kolumna: Izvestan pogled

Lemajić, a naš

Ko je tajanstvena ličnost sa slike? Da li je tako maskiran, ovaj čovek pošao na mačkare? Ili neki prigodni maskenbal? Naslonjen na stub, kao seoski baja na raskršću, okružen svojim obožavaocima i poslušnicima, deluje kao neko ko još uvek Mitrovicu drži u džepu, kao svoju privatnu igračku. Iako je još uvek zvanično u opoziciji. Oštro oko fotoreportera, naravno, prepoznaje u njemu Doktora Nenada Lemajića. Kundera bi u njemu možda prepoznao Magistra Igre Staklenih Perli. Kako god.
Šta ovaj „omiljeni opozicionar“ sa slike radi, sem što je došao da prošeta dunkli vunenu kapicu. Možda da prebroji ko mu je još ostao odan od nekadašnjih deesesovaca, a koji su sada, kao i uvek kad se promeni vlast, pretrčali iz stare u novu partiju. Ili možda pati što je propustio priliku da se na vreme prešalta u SNS? I možda i on postane ministar u Vučićevoj vladi. A nije da nije hteo. U Koštuničinoj vladi se trudio, ali ga je Koštunica iskulirao, pustivši ga da dogura do činovnika višeg ranga u Ministarstvu prosvete. Posle je prešao kod Pajtića, misleći možda da će biti barem pokrajinski sekretar. Sad je ostao i bez Pajtića.
A baš se nagomilao članskih karata gotovo svih srpskih stranaka. I pre, i za vreme, i posle vladavine dosovaca. Da li mu je krivo to što je Branislav Nedimović postao ministar u Vučićevoj vladi, a ne on, pa zato još uvek nije pretrčao u SNS? Ili ga tamo nisu ni zvali?
Ali, ne ide njemu tako loše, krcka on pare iz budžeta kao i da jeste Član, jer šta je važnije od toga? Ne dira njega niko čak ni kada to čini protivzakonito.
Trenutno deluje kao spavač. Možda čeka da SNS u svoju mnogoljudnu koaliciju primi i patrljke od onoga što je ostalo od ovdašnjih „pajtićevaca“. Uglavnom je rado viđen gost na aktuelnom dvoru i svojim načinom oblačenja pokazuje koliko mu je stalo da bude (ne)primetan?
Neko mi je skrenuo pažnju da Mitrovica nikada nije bila radikalska, čak ni kada je ceo Srem to bio. Sada je naprednjačka, a koliko je to zaista, to ćemo možda videti jednog dana. Dok ne budemo imali prilike da se u to uverimo, Doktor se fino zabavlja. Oko njega mnogi njegovi ljudi. „Naprednjaci, a naši“. I Lemajić među njima, da čuva stražu u bivšoj stranci?

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.