04.08.2016.
Aktuelno

Ministar pravde obišao KPZ Sremska Mitrovica

Su­dski obrasci iz za­tvor­ske štam­pa­ri­je

Mi­ni­star prav­de Ni­ko­la Se­la­ko­vić za­jed­no sa uprav­ni­kom Ka­zne­no po­prav­nog zavoda Srem­ska Mi­tro­vi­ca Alek­san­drom Alim­pi­ćem i di­rek­to­rom Upra­ve za iz­vr­še­nje kri­vič­nih sank­ci­ja Mi­la­nom Ste­vo­vi­ćem ob­i­šao je pro­šlog pet­ka, 29. ju­la re­no­vi­ra­nu štam­pa­ri­ju mi­tro­vač­kog za­tvo­ra u ko­joj osu­đe­na li­ca pro­iz­vo­de kan­ce­la­rij­ski ma­te­ri­jal za pra­vo­sud­ne or­ga­ne, a su­do­vi i jav­na tu­ži­la­štva u Sr­bi­ji ima­ju mo­guć­nost da ga ku­pe is­pod tr­ži­šne ce­ne.
U adap­ta­ci­ju je ulo­že­no oko 800.000 di­na­ra, a štam­pa­ri­ja je ne­dav­no do­bi­la i sa­vre­me­ne ma­ši­ne u či­ju je ku­po­vi­nu dr­ža­va ulo­ži­la 6,5 mi­li­o­na di­na­ra i u njoj tre­nut­no ra­di 30 li­ca, a usko­ro će po­če­ti da ra­di u pu­nom ka­pa­ci­te­tu od 100 osu­đe­ni­ka.
Se­la­ko­vić je is­ta­kao da je iz­me­nje­ni Za­kon o jav­nim na­bav­ka­ma omo­gu­ćio da na­ši pra­vo­sud­ni or­ga­ni ku­pu­ju ma­te­ri­jal od Ka­zne­no po­prav­nog za­vo­da bez po­stup­ka jav­nih na­bav­ki i is­pod tr­ži­šne ce­ne.
– U za­tvo­ru će se ta­ko štam­pa­ti za sve su­do­ve i sva jav­na tu­ži­la­štva po­zi­vi, ko­ver­te, obras­ci, do­stav­ni­ce, omo­ti spi­sa i sve što je od štam­pa­nog ma­te­ri­ja­la po­treb­no za rad pra­vo­sud­nih or­ga­na – is­ta­kao je Se­la­ko­vić.
Pre­ma nje­go­vim re­či­ma, dok je jed­na sta­ra ma­ši­na pro­iz­vo­di­la 10 do 12 hi­lja­da po­zi­va dnev­no, no­va pro­iz­vo­di vi­še od 150.000 dnev­no. On je is­ta­kao da se na ovaj na­čin po­sti­žu ne sa­mo ušte­de već i re­so­ci­ja­li­za­ci­ja za­tvo­re­ni­ka.
U Ka­zne­no po­prav­nom za­vo­du Srem­ska Mi­tro­vi­ca u to­ku je i re­no­vi­ra­nje za­tvor­ske bol­ni­ce i osu­đe­nič­ke ku­hi­nje, a as­fal­ti­ran je i za­tvor­ski krug. Pro­jek­to­va­nje no­vog pa­vi­ljo­na za sme­štaj oko 300 osu­đe­nih li­ca je u za­vr­šnoj fa­zi i oče­ku­je se iz­da­va­nje gra­đe­vin­ske do­zvo­le do kra­ja go­di­ne. Ovo je po­seb­no va­žno u ci­lju po­ve­ća­nja i po­bolj­ša­nja ka­pa­ci­te­ta, jer je mi­tro­vač­ki za­tvor naj­ve­ća i naj­op­te­re­će­ni­ja za­tvor­ska usta­no­va u Sr­bi­ji. Tre­nut­no u KPZ Srem­ska Mi­tro­vi­ca bo­ra­vi 2.022 osu­đe­na li­ca.
Mi­ni­star Se­la­ko­vić je po­hva­lio i rad no­vog uprav­ni­ka Alek­san­dra Alim­pi­ća.
– Pre go­di­nu da­na smo ime­no­va­li no­vog uprav­ni­ka i na­či­nje­ni su već zna­čaj­ni po­ma­ci ka­ko u or­ga­ni­za­ci­ji po­sla, ta­ko i u ono­me što je osnov­na svr­ha po­sto­ja­nja ka­zne­no po­prav­nog za­vo­da, a to je vra­ća­nje na pra­vi put osu­đe­ni­ka. Tru­di­mo se da uči­ni­mo bo­ra­vak ov­de do­stoj­nim čo­ve­ka, ali i da ne za­bo­ra­vi­mo onu pe­nal­nu svr­hu po­sto­ja­nja i ra­da sva­kog na­šeg za­tvo­ra – is­ta­kao je Se­la­ko­vić.
Uprav­nik mi­tro­vač­kog za­tvo­ra za­do­vo­ljan je svo­jih jed­no­go­di­šnjim ra­dom, is­ti­ču­ći da se pr­vih šest me­se­ci pri­la­go­đa­vao no­voj funk­ci­ji i od­go­vor­no­sti­ma, te da su go­re na­ve­de­ni pro­jek­ti re­zul­tat za­pra­vo še­sto­me­seč­nog ra­da.
Pod­se­ti­mo, Ka­zne­no po­prav­ni za­vod Srem­ska Mi­tro­vi­ca naj­ve­ći je na Bal­ka­nu, tri če­tvr­ti­ne osu­đe­nih li­ca bo­ra­vi u za­tvo­re­nom – stro­gom za­tvor­skom re­ži­mu i je­di­ni je za­tvor u Sr­bi­ji u kom ka­zne slu­že i stran­ci.
B. Se­la­ko­vić
FOTO: U. Ristivojević

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.