01.06.2016.
Poljoprivreda

Sremska Mitrovica

Кре­ди­ти за за­куп др­жав­не зе­мље

Град­ска упра­ва за по­љо­при­вре­ду Гра­да Срем­ска Ми­тро­ви­ца 25. ма­ја рас­пи­са­ла је јав­ни по­зив бан­ка­ма за­ин­те­ре­со­ва­ним за крат­ко­роч­но кре­ди­ти­ра­ње ре­ги­стро­ва­них по­љо­при­вред­них га­здин­ста­ва на те­ри­то­ри­ји Гра­да Срем­ска Ми­тро­ви­ца, уз уче­шће ло­кал­не са­мо­у­пра­ве суб­вен­ци­о­ни­са­њем де­ла ка­ма­те кре­ди­та.
– Пр­ви јав­ни кон­курс рас­пи­сан је за бан­ке, на­кон то­га пот­пи­су­је­мо са њи­ма уго­во­ре, а он­да сле­ди под­но­ше­ње зах­те­ва по­љо­при­вред­ни­ка за из­да­ва­ње кре­ди­та и одо­бра­ва­ње истог. У прет­ход­ним го­ди­на­ма су две или три бан­ке би­ле за­ин­те­ре­со­ва­не, и са њи­ма смо пот­пи­си­ва­ли уго­во­ре. Ове го­ди­не оче­ку­је­мо ви­ше за­ин­те­ре­со­ва­них ба­на­ка. Из бу­џе­та Гра­да Срем­ска Ми­тро­ви­ца из­дво­је­но је осам ми­ли­о­на ди­на­ра за крат­ко­роч­но кре­ди­ти­ра­ње по­љо­при­вред­не про­из­вод­ње – ре­као је на­чел­ник Град­ске упра­ве за по­љо­при­вре­ду Вла­ди­мир На­сто­вић.
За раз­ли­ку од прет­ход­не, ове го­ди­не крат­ко­роч­ни кре­ди­ти мо­гу да се ко­ри­сте и за оба­ве­зу пла­ћа­ња за­ку­па др­жав­ног зе­мљи­шта, што омо­гу­ћа­ва лак­ши и бр­жи на­чин из­ми­ри­ва­ња оба­ве­за пре­ма ло­кал­ној са­мо­у­пра­ви и Ми­ни­стар­ству по­љо­при­вре­де.
– За раз­ли­ку од прет­ход­них го­ди­на, где смо одо­бра­ва­ли кре­ди­те за сто­чар­ство и за прав­да­ње тро­шко­ва при­ли­ком се­тве, ове го­ди­не смо про­ши­ри­ли кон­курс и сред­ства мо­гу да се по­диг­ну и за оба­ве­зу пла­ћа­ња за­ку­па др­жав­не зе­мље по пра­ву пре­чег за­ку­па. Пру­жи­ли смо при­ли­ку на­шим по­љо­при­вред­ним про­из­во­ђа­чи­ма да из­ми­ре лак­ше, бр­же и ефи­ка­сни­је сво­је оба­ве­зе пре­ма ло­кал­ној са­мо­у­пра­ви и Ми­ни­стар­ству по­љо­при­вре­де. Сма­тра­мо да ће ти­ме и ре­а­ли­за­ци­ја про­гра­ма за­шти­те, уре­ђе­ња и ко­ри­шће­ња др­жав­ног зе­мљи­шта, би­ти ефи­ка­сни­ја и та­да мо­жда не­ће­мо има­ти си­ту­а­ци­ју да по­љо­при­вред­ни­ци од­би­ја­ју зе­мљу – ис­ти­че на­чел­ник На­сто­вић.
Ина­че, у за­куп се да­је 5.000 хек­та­ра др­жав­не зе­мље. Од то­га је 800 хек­та­ра при­па­ло Ка­зне­но по­прав­ном за­во­ду и 100 хек­та­ра По­љо­при­вред­ној струч­ној слу­жби, без на­док­на­де, а оста­так је по­ну­ђен сто­ча­ри­ма по пра­ву пре­чег за­ку­па. Оста­ло је сло­бод­но 512 хек­та­ра др­жав­не зе­мље. Од на­чел­ни­ка са­зна­је­мо да се у бу­џет Гра­да Срем­ска Ми­тро­ви­ца, од за­ку­па др­жав­не зе­мље про­шле го­ди­не сли­ло око 60 ми­ли­о­на ди­на­ра, а ове го­ди­не ће та ци­фра би­ти из­ме­ђу 20 и 30 ми­ли­о­на ди­на­ра.
Град­ска упра­ва за по­љо­при­вре­ду у овој го­ди­ни је та­ко­ђе пла­ни­ра­ла да обез­бе­ди за по­љо­при­вред­ни­ке бес­плат­ну ана­ли­зу зе­мљи­шта, за шта је опре­де­ље­но око че­ти­ри ми­ли­о­на ди­на­ра.
– На­дам се да ће тај по­сао ра­ди­ти По­љо­при­вред­на струч­на слу­жба, јер су они на­шим по­љо­при­вред­ним про­из­во­ђа­чи­ма на услу­зи. Би­ће от­при­ли­ке од 1.500 до 1.600 бес­плат­них узо­ра­ка за ана­ли­зу ко­ја ће би­ти до­ступ­на на­шим по­љо­при­вред­ни­ци­ма. Про­шле го­ди­не је узе­то 1.800 бес­плат­них узо­ра­ка. Има по­љо­при­вред­них про­из­во­ђа­ча ко­ји при­ме­њу­ју нај­са­вре­ме­ни­ја до­стиг­ну­ћа на­у­ке на сво­јим њи­ва­ма и то се ви­ди на те­ре­ну. Ти по­љо­при­вред­ни­ци од­ска­чу од оних ко­ји то не прак­ти­ку­ју. Они ко­ји не вр­ше ана­ли­зе зе­мљи­шта, а то је осно­ва по­љо­при­вред­не про­из­вод­ње, јед­но­став­но ка­ска­ју за оста­ли­ма ко­ји то ра­де и ја­ко те­шко им је по­мо­ћи. Апе­лу­јем да се сви окре­ну ана­ли­зи зе­мљи­шта, јер ће то вр­ло бр­зо би­ти ви­дљи­во на њи­хо­вим по­љи­ма – на­по­ми­ње На­сто­вић.

Са­ња Ста­не­тић

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.