20.04.2016.
Društvo

Pljačka budžeta

Funkcioneri DS Nenad Lemajić i dr Miroslav Kendrišić uhvaćeni u kriminalnim radnjama – Lemajiću i Kendrišiću, vratite pare koje ste opljačkali od građana Sremske Mitrovice!

Nazire se početak kraja mitrovačkog Votergejta. Zahvaljujući otkriću do kog su došle M NOVINE, Tužilaštvo je Policijskoj upravi naložilo istragu u vezi sa pljačkom gradskog budžeta od strane funkcionera DS, Nenada Lemajića i Miroslava Kendrišića. Funkcionere DS u Sremskoj Mitrovici ne može više da zaštiti ni Bojan Pajtić. Ovo je kraj njihove bahatosti. Vođa mitrovačke opozicije Aleksandar Prodanović kaže da je u pitanju krivično delo kojim treba da se pozabave sve relevantne institucije. Aleksandar Prodanović zahteva da slučaj Nenada Lemajića i dr Miroslava Kendrišića, u vezi sa zloupotrebom mitrovačkog budžeta u milionskom iznosu, uzme u razmatranje i Agencija za borbu protiv korupcije.
Inače, u nadi da će moći da rade šta hoće, Lemajić i Kendrišić,iako članovi i funkcioneri DS, otvoreno podržavaju SNS u Sremskoj Mitrovici i štete pravoj opoziciji u političkoj borbi. I vlast i opozicija treba da se ograde od njihovog delovanja.
Prema nezvaničnim, ali veoma pouzdanim informacijama, M NOVINE su upoznate sa tim da su nakon podnetih krivičnih prijava protiv funkcionera Gradskog odbora Demokratske stranke u Sremskoj Mitrovici dr Miroslava Kendrišića i Nenada Lemajića, zbog kriminalne radnje koja je za cilj imala pljačku gradskog budžeta u iznosu većem od milionskog, Tužilaštvo i Policija i započeli istragu. Naime, u toku su predstražne radnje u vezi sa ovim slučajem.
Sada više neće moći da se računa na toda do Osnovnog javnog tužilaštva u Sremskoj Mitrovici „nije dopro glas“ o kriminalnoj radnji dvojice funkcionera Demokratske stranke, koja je za cilj imala pljačku gradskog budžeta. Moraće Tužilaštvo i Policija da od predsednika Gradskog odbora DS Sremska Mitrovica dr Miroslava Kendrišića i predsednika Gradskog odbora DS Nenada Lemajića potraže odgovor na pitanje: Zašto su funkcioneri DS nadležnima u Gradskoj upravi za budžet i finansije, privatni račun lažno podmetnuli kao stranački i gde je završio milionski iznos koji je iz budžeta uplaćen za strogo određene namene?
Više od dva meseca dana je već prošlo od kako su M NOVINE zatražile odgovore od funkcionera Demokratske stranke u Sremskoj Mitrovici, predsednika Gradskog odbora dr Miroslava Kendrišića i predsednika Izvršnog odbora GO Nenada Lemajića, a povodom afere podmetanja lažnog računa kao stranačkog Gradskoj upravi za budžet i finansije, čime je opljačkano 1,100.000 dinara budžetskih sredstava.
Ove dve poštenjačine, funkcioneri DS u Sremskoj Mitrovici, nisu želele da odgovore na jednostavno pitanje upućeno od strane M NOVINA:
Zašto su nadležnima u Gradskoj upravi za budžet i finansije, privatni račun lažno podmetnuli kao stranački i gde je završio milionski iznos koji je iz budžeta uplaćen za strogo određene namene?
Cela priča je počela 10. jula 2014. godine. Tada je Upravi za budžet i finansije Grada Sremske Mitrovice stiglo obaveštenje da je Gradski odbor DS promenio tekući račun, pa da im se ubuduće novac za redovne aktivnosti uplaćuje na novi. Ispod pomenutog obaveštenja stoji pečat GO DS i potpis dr Miroslava Kendrišića.
U stvari, dok je Demokratskoj stranci račun bio u žestokoj blokadi zbog neizmirenih obaveza, kao i svi predračuni, kriminogeni um se dosetio da bi novac koji ne mogu da koriste sa svog računa mogli da preusmere na neki drugi.
M NOVINE su došle do saznanja da sporni račun uopšte ne pripada Demokratskoj stranci, već da je račun privatan. Naime, 2014. i 2015. godine, iz gradskog budžeta je uplaćeno više od 1,100.000 dinara za aktivnosti Gradskog odbora DS u Sremskoj Mitrovici. Sav taj novac je uplaćen Pokretu Mitrovica evropska regija, privatnom udruženju građana Nenada Lemajića, čiji je tekući račun naveden kao račun DS u Sremskoj Mitrovici. Prema Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti, na delu je očigledan kriminal.
Kako uvažene moralne veličine, poput Lemajića i Kendrišića, ne žele o ovome da kažu nijednu reč, niti da prozbore bilo kakvu povratnu informaciju, nakon upućenih pitanja od strane M NOVINA, odgovori bi morali da se potraže od državnih institucija, a pitanja su sledeća:
1. Da li je Gradski odbor Demokratske stranke u Sremskoj Mitrovici na kriminalan način zloupotrebio budžet grada Sremska Mitrovica?
2. Čiji je zapravo račun, koji je kao kukavičje jaje podmetnut kao tekući račun Gradskog odbora DS?
Da, na redu su Tužilaštvo i Policijska uprava u Sremskoj Mitrovici, od kojih sada očekujemo odgovor.
Bilo kako bilo, dokazi su tu, pa sad ostaje da vidimo da li baš svaka kriminalna delatnost može da prođe ignorisano i nekažnjeno. Vreme će pokazati da li nam baš po svaku cenu trebaju ljudi kao što je stranački preletač i politička štetočina Nenad Lemajić, opasan politički virus Sremske Mitrovice, koji se ni na trenutak tokom svoje političke karijere nije dvoumio između kriminalnih postupaka i osnovnih moralnih načela kakve poseduje svaka socijalizovana jedinka humanog porekla.

Vladimir Ćosić

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.