16.03.2016.
Kolumna: Izvestan pogled

Vlažni snovi

Tako to ide. Mitrovački gradonačelnik Branislav Nedimović, koji se već odavno izdigao iznad lokalnih okvira, ušao je u veliku politiku na velika vrata. Sad teško da se može nazad. Sam redosled dešavanja ide na ruku brojnim političkim kibicerima, pa se tako prošlogodišnja priča o novom Vučićevom kandidatu za premijera vojvođanske vlade poklapa sa samim početkom ovogodišnje predizborne kampanje Srpske napredne stranke u Sremskoj Mitrovici. Niko više ne spominje ni Gorana Kneževića, ni Miloša Vučevića za kandidate; u igri su Igor Mirović i Branislav Nedimović.
Ima Igor Mirović tu dosta minulog rada, naravno, ali i dosta okolnosti zbog kojih situacija ide više na ruku Branislavu Nedimoviću. Ali, nemojmo biti naivni kao novinarka onog tabloida što je organizovala peticiju kojom se Vučić moli da Nedimovića ostavi u Mitrovici, jer da šta bismo mi ako Nedimović ode. Ali dobro, kad god su u pitanju izbori, uz njih idu i cirkusi… Valjda po inerciji, po kojoj i ona „tri K“ prate kud narodna vojska krene. No, ajde sad malo ozbiljno.
Znamo mi vrlo dobro da neće nikakva peticija plačipičkastih tabloidnih novinarki odlučivati o tome ko će biti premijer Vojvodine. Jer, to je ozbiljno pitanje. Po meni najozbiljnije posle pitanja ko će biti premijer Srbije.
Da to nije toliko ozbiljno pitanje, zašto bi Aleksandar Vučić počeo predizbornu kampanju u Sremskoj Mitrovici? Razmislite malo, kašće vam se samo, koliko to ima veze sa novijom istorijom, posebno ulogom Srema i Sremaca u rušenju autonomaške vlasti i šire. Naravno, neće Aleksandar Vučić ni od koga tražiti da bude premijer Vojvodine ako on lično nije u njega siguran i ako taj za to nije spreman. Da li će se Nedimović, ili Mirović, ili neko treći prihvatiti tog posla, o tome će se odlučiti u razgovoru sa premijerom Srbije, a nikako u vlažnim snovima nekih novinarki.
Ono što treba znati jeste činjenica da će se naprednjačka Srbija braniti u Vojvodini. Kao što naprednjačka vlast za sinergičnu vrstu vladavine, koja je potrebna Vučiću, ne može biti potpuna bez Vojvodine, tako treba imati na umu da svačija vladavina ima granice maksimuma i svoj potpuni klimaks. Posle dostizanja klimaksa, za svaki novi period potrebna je nova energija.Aleksandar Vučić zna da nije, dugoročno gledano, dovoljno samo to što će naprednjaci osvojiti vlast u Banovini. Mnogo je teže tu vlast sačuvati na duži period. Zato Vučiću trebaju kadrovi poput Nedimovića. Ne bih da budem prorok, ali ako je Vojvodina poslednja tvrđava koju naprednjaci moraju da osvoje, onda će ta tvrđava morati najžešće da se čuva. Jer će upravo Vojvodina biti merilo i pokazatelj stabilnosti Vučićeve vladavine.
Upravo iz tog razloga, važno je ko će biti izložen na braniku naprednjačke vlasti. Koliko je tu dobrodošlo Mirovićevo iskustvo iz igre u istom timu sa Vučićem, veoma je važna i energija koju sa sobom donosi Nedimović kao dah jedne nove priče. Nedimović, za razliku od Mirovića, ne vuče stare korene iz bivših Vučićevih života, ali pokazuje upravo ono lice koje Vučić voli da vidi u svom ogledalu. Da li će se mitrovački gradonačelnik sa premijerom Srbije dogovoriti da zauzme ovu, ili onu poziciju, to će prvo znati njih dvojica, jer njih dvojica se jedini o tim stvarima dogovaraju. Kako god ga uskoro videli, da li kao novog premijera Vojvodine, ili kao ministra u Vučićevoj novoj vladi, mislim da će Sremska Mitrovica sa Branislavom Nedimovićem otvoriti jedno novo poglavlje. Sremski, a posebno kadrovi iz Sremske Mitrovice, neće više biti u senci novosadskih, kao dugi niz godina nakon famozne Jogurt revolucije.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.