24.02.2016.
Kolumna: Izvestan pogled

Da li će Lemajić opet promeniti stranku?

Pre nekako javlja mi poznanik iz DSS-a da je (doduše nezvanično) čuo da je Nenad Lemajić opet promenio stranku. Iako je, kako je već rečeno, ova informacija bila nezvanična, nije bilo puno razloga da se sumnja. Ostalo je samo da se tipuje. Pošto najveći kolekcionar partijskih knjižica jedino još valjda nije bio u SNS-u (koji ga neće), PUPS-u (koji ga takođe neće) i SPS-u (koji ga nikako neće). Doduše, pojavio se tu neki patrljak od strančice koju je osnovao samostalni Andreja Mladenović, otpadnik iz DSS-a, pa je tobože Lemajić preleteo tamo i tako dalje.
Međutim, ispostavilo se da nezvanična informacija nije bila i zvanična, jer se u toj priči zapravo pojavio neki prezimenjak o kome je bila reč, Lemajić takođe. To naravno nikako ne mora da znači da ovdašnji Lemajić neće opet promeniti stranku, pošto je to ponekad jače od njega. Posebno što se uveliko priča da je, pred novu godinu, neke velike pare uplatio DSS-u, a teško da je to učinio s Pajtićevim blagoslovom. Mada, možda se i desi da presvlačenje stranačkog dresa ostavi za posle izbora, jer posla ima dosta, a ko će s kim i ko protiv koga, to se na lokalu u Sremskoj Mitrovici još ne zna do kraja.
Zapravo, zna se ko je na čelu kolone i ko će sigurno dobiti ove izbore. SNS naravno. Kao što se zna i da sa naprednjacima u koaliciju ide ovdašnji Pokret socijalista i Ljajićevci, a od skora i PUPS. Kako je u intervjuu za M NOVINE izjavio Branislav Nedimović, prvi čovek SNS za Sremsku Mitrovicu, naprednjaci očekuju preko 50 odsto glasova.
Lokalni izbori mogu da budu nepoznanica, čak i kada su republički izbori gotovo predvidivi, kao što je to u ovom slučaju. Ako se i zna ko će biti pobednik ovogodišnjeg izbornog turnira, borba za „drugo mesto“ biće neizvesna kao i prelazak cenzusa, odnosno ulazak u lokalni parlament.
I dok istraživanja govore da će socijalisti na republičkim izborima svakako biti drugi po ostvarenom uspehu, rejting SPS u lokalu je različit od jedne do druge sredine. Situacija je složena u Sremskoj Mitrovici, gde su socijalisti izloženi žestokim napadima od strane određenih medija, a u čijoj pozadini upravo stoje pokušaji da se deo članstva privoli, uz masna obećanja, da iz SPS preleti u neki drugi stranački tabor. Zato će mitrovački socijalisti teško biti druga snaga po uspehu, kao na republičkom nivou, jer to nisu ni sada.
Za cenzus će se u Sremskoj Mitrovici po svemu sudeći boriti i lokalni DSS, mada njihov predsednik Gradskog odbora tvrdi da nemaju problem sa cenzusom, čak i kad ne bi nastupali sa Dverima.
Ako je suditi po nekim medijima, glavni jurišnik na „kontrolni paket“ mandata u gradskoj skupštini, biće Nenad Lemajić, koji je (pošto je napustio Vrednu Mitrovicu, čiji je član bio pošto je napustio DSS, a čiji je opet član bio pošto je napustio ostale stranke pre DSS-a) trenutno funkcioner Pajtićevog patrljka od Demokratske stranke. Po pisanju tih medija, Lemajić radi na razbijanju SPS-a i DSS-a, okupljajući oko sebe patuljaste strančice koje ne mogu same da pređu cenzus i kvazipolitički ološ bez ideologije, koji je uvek zujao oko njega, odrađujući nečasne poslove zarad mrvica sa Lemajićevog stola. Namera je Lemajićeva i lokalnog DS da, istisnuvši SPS, DSS, LSV, LDP, SDS itd, a uz pomoć ološa koji se bavi političkom prostitucijom, osvoji dovoljno mandata.
Njemu, Lemajiću, koji je kao politički mešetar najzaslužniji za moralno, materijalno i profesionalno posrnuće u političkom životu Sremske Mitrovice, uspešno može da se suprotstavi jedino Branislav Nedimović, poverenik SNS za Sremsku Mitrovicu. Nedimović je čovek od posebnog Vučićevog poverenja, koji je shvativši kuda vode koalicije sa mešetarima i političkim štetočinama, okrenuo drugi list na kome želi da ispisuje novu istoriju grada na Savi. Nedimović želi da Mitrovici vrati stari sjaj regionalnog i privrednog centra i u kome neće biti mesta za „političare“ poput Lemajića i lemajićevski polusvet.
Da se Lemajić neće predati bez borbe (jer ako izgubi lagodnu poziciju koju sada ima na budžetskim jaslama, onda gubi i sav mešetarski kapacitet), o tome govori teška artiljerija iz medija koje on kontroliše. Medijsko gruvanje već sada pokazuje da će se dotični boriti do poslednjeg daha, ali i izvesnu nervozu koja je posledica sve manjeg broja ljudi koje uspeva da drži pod kontrolom. Za sada je izvesno da gotovo niko od ozbiljnih stranaka više ne želi u bilo kakve kombinacije sa Lemajićem. Sa njim sigurno ne, potvrdio nam je i Aleksandar Prodanović, šef odborničke grupe Za bolju Mitrovicu i neformalni prvi čovek mitrovačke opozicije.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.