25.04.2024.
Kultura

СРЕМСКА МИТРОВИЦА: ДЕСЕТОГОДИШЊИ ФИЛИП МАРИЋ СВИРА ГИТАРУ И САКСОФОН

Ниже музичке успехе


Филип Марић из Сремске Митровице има десет година и поред редовне основне школе коју похађа „Слободан Бајић Паја“, ученик је и Музичке школе „Петар Кранчевић“. Свира гитару и саксофон. Добитник је првих награда на такмичењу међународног карактера, затим „Сирмиум фесту“, али и на републичком такмичењу саксофониста у Новом Саду.
Све је почело са хором, прикључио се митровачком „Вивку“ који води Тамара Пајкановић, а интересовање за музику је расло сваког дана. Још као дете од две-три године играо се малом гитаром и тада је било јасно да ће га музика занимати итекако. Поред гитаре коју је увелико свирао, пре око две године почео је да свира и саксофон. Како наш талентовани саговорник каже, захвалан је и професору гитаре и професору саксофона на свом уложеном труду око њега, Дражену Мареку и Синиши Мурићу. Интересантно је и то да је Филипов отац похађао музичку школу као дете у класи код истог професора – Синише Мурића.
– Никада нисам имао трему када наступам и волим пажњу. Осећам се опуштено на сцени. Волим музику и то мене јако испуњава и чини да се осећам одлично. Више волим да свирам саксофон, каже Филип.
Међутим то све не би било тако необично, да Филип истовремено не тренира и фудбал у „Трговачком“. На питање како постиже све обавезе, дечак каже да је добро организован.
– Ништа ми није тешко, организујем се и све могу да урадим. Понекад се деси да се нешто преклопи, али ретко, тврди наш саговорник.
Филипов млађи брат Урош такође тренира у истом клубу. Он више воли фудбал, каже, а обојица су одлични ђаци. Лепо се слажу и тренирају, а врло често одмере снаге на головима у свом дворишту.
Родитељи Драган и Ивана за свог старијег сина кажу и да је врло озбиљан и одговоран за своје године. Често могу да му повере свакодневне задатке и знају да ће он да их са пажњом послуша.
У претходном периоду Филип је био врло поносан на своје наступе пред школским другарима у својој основној школи. Каже да је наступао на школској приредби, те да му то веома значи, јер су га слушали његови најбољи другари из учионице.
У сусрет неким новим успесима, Филип вежба свакодневно, а на часове музике одлази три пута недељно. А, немојте се изненадити и када га са гитаром видите у друштву другара музичара како на Градском кеју улепшава пролазницима свакодневницу…
А. Дражић

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.