07.04.2022.
Poljoprivreda

СЕТВА ЈАРИХ КУЛТУРА

Април – месец важних радова у пољопривреди

Један од најважнијих радова у пољу у априлу је сетва јарих култура.

Грешке које се направе при сетви се тешко  могу исправити у наставку вегетације, стога овом послу треба приступити са највећом пажњом.

Ове године се ситуација у ратарству додатно компликује због високих цена репроматеријала, али постоји нада да ће и цене ратарских производа задржати висок ниво, што уз добре приносе, може да донесе позитиван резултат.

Крајем марта је у румској општини кренула сетва шећерне репе, а у априлу почиње и сетва сунцокрета, соје и кукуруза.

– Сетвени слој је сув, а температуре земљишта су такве да дозвољавају почетак сетве. Треба пратити временску прогнозу и најаву кише, промену температуре и томе прилагодити почетак сетве. За пољопривреднике, који сетву могу да обаве у року од три дана, а таквих је и највећи број, нема потребе за журбом.  Они би требало да сачекају  да се стекну идеални услови за сетву, јер ће у том случају имати брзо и уједначено ницање и тако избећи ризик од пропадања биљака и смањења склопа – саветује Горан Дробњак, стручни сарадник у Пољопривредној стручној служби у Руми.

Са друге стране, пољопривредници који обрађују велике земљишне површине морају да крену са сетвом раније не би ли сетву завршили у оптималном агротехничком року.

Густину сетве, односно број биљака по хектару, треба одредити уз консултацију са представницима семенских кућа, посебно за сваки хибрид кукуруза и сунцокрета или сорту соје.

Код кукуруза се све више сеју рани хибриди  због брзог отпуштања влаге и смањења трошкова сушења. Због високих цена енергената и несигурности њихове набавке, трошкови сушења могу бити значајно повећани тако да у таквим условима  предност треба дати хибридима ранијих група зрења.

– Сејалице треба добро подесити пре почетка рада и у току сетве чешће проверавати параметре  везане за размак између редова, у реду и дубину сетве. Радна брзина трактора не треба да прелази од пет до седа километара на час – истиче Горан Дробњак.

С. Џ.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.