17.02.2022.
Društvo

ОДРЖАНА 25. „ШИДСКА КОБАСИЦИЈАДА“

Специјалитети за све укусе

Традиционална туристичко – привредна манифестација „Шидска кобасицијада“, одржана је у суботу 12. фебруара у спортској хали. Пријатни суботњи дан, многи су искористили да обиђу бројне штандове на којима су се поред чувених сремских кобасица, чварака, шваргли, нашли и сиреви, колачи, чак и посуде за спремање хране од глине.

Председник Општине Шид Зоран Семеновић и покрајински секретар за пољопривреду, шумарство и водопривреду Чедомир Божић су отворили 25. „Шидску кобасицијаду“.

– Велика ми је част што ова манифестација траје четврт века и што ће ово да живи још дуго деценија. Желим да се захвалим организаторима и свима вама који сте данас дошли у наше мало место, рекао је Зоран Семеновић на отварању.

Покрајински секретар за пољопривреду, шумарство и водопривреду

Чедомир Божић је рекао да ће ову манифестацију подржати и појаснио:

–Ускоро ће бити расписан конкурс за манифестације и организатори треба да конкуришу, добиће подршку Секретаријата. Сви ви који се бавите прерадом меса, треба до краја недеље да конкуришете како бисмо одобрили ваше пројекте.

Ове године у категорији најбоље суве, ферментисане кобасице и апсолутни победник 25. „Шидске кобасицијаде“ је породица Лемајић из Шида, док је у категорији справљања свеже печене кобасице победио „Цекин“ из Ниша.

Стеван Фаркаш, потпредседник Удружења „Шидска кобасицијада“ је рекао да је за такмичење у сувој ферментисаној кобасици предато 40 узорака и 29 узорака свеже печене кобасице. Сматра да сваки регион тежи да сачува своју традицију, па тако и шидски.

Поред могућности да се нешто купи стотине посетилаца забављали су оркестар Дарка Галоње, Трубачки оркестар Данијела Јокановића и оркестар „Да не умре тамбура“ из Шашинаца.

Понуда је била шаролика што се тиче изложених производа, а цене углавном уједначене. Један штанд је био изузетно занимљив како по уређености тако и по производима.

–Месара „Дачо“ из Куцуре је најстарија у Србији, а основана је 1929. године. И још увек траје. Све се ради као некада, нема хемије, нема адитива. Наше цене никада не могу да буду као цене индустријских производа. Кулен је 2000 динара килограм, има га љутог и оног који то није, љута кобасица 1400 динара, сланина 1400 динара, а шваргл је 600 динара за килограм, рекла је Драгана Сакач из Куцуре.

Посетилаца је било из свих крајева земље, а ту су били и гости из Словеније. Овогодишња манифестација је одржана под покровитељством Општине Шид, удружења „Шидска кобасицијада“ и Туристичке организације Шид.

Д. Попов

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.