21.10.2021.
Poljoprivreda

МИНИСТАР ПОЉОПРИВРЕДЕ БРАНИСЛАВ НЕДИМОВИЋ У ЖАРКОВЦУ

Храна никад више неће бити јефтина

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић, покрајински секретар за пољоприреду Чедомир Божић и председник румске Општине Слађан Манчић су посетили породично газдинство Бранислава Радеке из Жарковца. После обиласка газдинства, министар и секретар су у кући домаћина разговарали са највећим пољопривредним произвођачима из румске општине, чули њихове предлоге и примедбе и упозали их са активностима Министарства и Секретаријата за пољопривреду.

Бранислав Недимовић је указао да је цена ратарских култура на историјском максимуму, поготово цена кукуруза.

– Са друге стране, имали смо проблем ове године, нарочито са продајом кукуруза. Умањен је принос због суше, тако да ће просек дефинитивно у Србији бити између 6,2 до 6,3 тоне по хектару. То ће ипак бити много више новца него прошле године, која је била рекордна. Оно што је најважније за месеце испред нас, то су јесења и пролећна сетва – рекао је министар Недимовић.

Он је додао да, када је реч о јесењој сетви, нема никаквих проблема. Међутим, тренутна ситуација у вези са гасом на светском тржишту може довести у проблем пролећну сетву, зато што један део азотног ђубрива се купује у иностранству.

– Направили смо радну групу која би требало да нађе најлакши начин да што јефтиније купимо азотно ђубриво и да га имамо за пролеће. Вептачко ђубриво је комплетно обезбеђено,  а и све у вези са семенском робом ће бити све у реду. Можемо само да се надамо, са системом за наводњавање који развијамо у овој и претходној години, још једној квалитетнијој години – сматра Бранислав Недимовић.

Министар је указао и да цена хране више никада неће бити тако ниска као пре короне, пре свега цена житарица, те да је то тренд у целом свету.

Покрајински секретар за пољопривреду Чедомир Божић каже да је ове године у Војводини слабији род, посебно када су житарице у питању, и да је то изазвано сушом.

–  Са друге, стране ратари су задовољни ценом. Уразговору са домаћином током обиласка газдинства и он је указао да су, иако су били слабији приноси, цене високе у односу на претходну. Константно нас забрињава ситуација са сточарима и ту више средстава морамо да одвојимо, односни, да помогнемо сточарима. Цена хране расте и на тај начин доводи у незавидну позицију наше сточаре – истиче покрајински секретар Чедомир Божић.

Он је говорио и о доброј сарадњи Покрајинског секретаријата за пољопривреду и румске општине. Секретаријат је обезбедио 20 милиона динара за изградњу атарских путева. Ради се и на уређењу каналске мреже за шта је румској општини опредељено седам милиона динара.

Председник румске Општине Слађан Манчић је подсетио и на мере које локална самоуправа предузима у циљу помоћи пољопривредницима. Са вишим нивоима власти суфинансира уређење атарских путева и уређење каналске мреже.

Самостално, у буџету је обезбеђено 10 милиона динара за субвенционисање осигурања усева, јер је то нешто што сваки произвођач треба да уради. Ту су и бесплатно узорковање земљишта, субвенција камата на краткорочним кредитима и сличне општинске мере подршке. Он је захвалио министру Браниславу Недимовићу што је испунио обећање дато пољопривредницима у Доњим Петровцима и Кленку, који су претрпели велику штету од невремена у јуну. Њих 46 који нису осигурали усеве у Доњим Петровцима су добили вештачко ђубриво.

– Пољопривреда је, рекао бих, најјача грана привреде у нашој земљи. Министар Недимовић и секретар Божић сваки дан обилазе села и оваква пољопривредна газдинстава где се у директном разговору са пољопривредницима сагледавају њихови проблеми. Са друге стране, говори се пољопривредницима шта је то што држава нуди, доста њих користи све субвенције и повластице, а морамо признати да држава у овом моменту улаже у пољопривреду као никада до сада. Такође, и цене пољопривредних производа су ове године, али и претходних година,  на историјском максимуму – рекао је Слађан Манчић.

Бранислав Радека је велики пољопривредни произвођач, који се бави ратарском производњом и који обрађује 130 хектара земље.

– Сејемо пшеницу, кукуруз, соју, сунцокрет… Ове године приноси су били четрдесетак одсто снижени и цена нам је сад изузетно велика, тако да те смањене приносе покривамо некако. Видећемо шта ће бити на пролеће. Јесења сетва је у току, а и редовно  осигуравам усеве – каже домаћин Бранислав Радека.

Он је похвалио и добру сарадњу са људима у Месној заједници у Жарковцу, као и добру везу са локалном самоуправом. Бранислав до сада није користио ниједну субвенцију коју даје Министарство или Покрајински секретаријат.

– Не кажем да нећемо потраживати нека средства и субвенције у будућности – закључио је Бранислав Радека.

 С. Џакула

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.