12.02.2024.
Aktuelno, Izdvojena vest

GRADSKA UPRAVA ZA BUDžET I LOKALNI EKONOMSKI RAZVOJ U SREMSKOJ MITROVICI

Otpis poreskih kamata

U ponedeljak, 12. februara je stupila na snagu odluka o uslovnom otpisu kamata na izvorne prihode Grada Sremska Mitrovica, koja je usvojena na poslednjoj održanoj sednici Skupštine grada. O tome su na konferenciji za medije u Gradskoj kući govorili v. d. načelnika Gradske uprave za budžet i lokalni ekonomski razvoj Duško Šarošković i Bogdan Šulaja šef službe naplate prihoda.
– Grad je odlučio da pomogne sugrađanima koji su bili nesavesni, pa nisu na vreme izmirili svoje poreske obaveze, da ukoliko su spremni da to učine u roku od 30 dana, dovoljno je da uplate glavnicu, a kamata će biti otpisana. Ova odluka je ograničenog trajanja. Do sada smo imali tu praksu za neke druge prihode, a sada smo odlučili da se primeni za sve izvorne prihode koje mi administriramo. Gradu je dovoljno da se uplati glavnica, jer smo za taj deo i zadužili naše poreske obveznike, a kamata je neka vrsta sankcije za nesavesno izmirivanje obaveza. Da ne bismo došli u situaciju da građani koji su do sada savesno plaćali svoje obaveze budu diskriminisani, za njih smo predvideli mogućnost otpisa u visini od 10 odsto zaduženja za prošlu godinu, izjavio je Duško Šarošković, v. d. načelnika Gradske uprave za budžet i lokalni ekonomski razvoj.
Ovom odlukom predviđeno je da poreski obveznici, u koje spadaju fizička, pravna lica i preduzetnici, obrate se zahtevom Gradskoj upravi za budžet i lokalni ekonomski razvoj.
– Sačinjavaće se zapisnik na osnovu koga će poreski organ donositi rešenja o uslovnom otpisu kamate. Od dana uručenja rešenja, imaće 30 dana da izmire obaveze. Ukoliko to ne učine u tom roku, Gradska uprava će po službenoj dužnosti ukinuti rešenje o uslovnom otpisu kamate, objasnio je Bogdan Šulaja šef službe naplate prihoda.
Otpis kamate u celosti se odnosi na sve izvorne prihode, a otpis u visini od 10 odsto za savesne obveznike odnosi se na porez na imovinu, komunalnu taksu za isticanje firme, naknadu za zaštitu i unapređenje životne sredine.
A. D.
Foto: B. T.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.