12.02.2024.
Aktuelno, Izdvojena vest

GOLUBINCI

Održane Mačkare

Što je Karneval za Rio, to su Mačkare za Golubince i Srem. Mažoretkinje iz Apatina, čivijaški karneval iz Šapca, karnevalske grupe iz Leskovca i Banje koviljače, Brazilke i domaći učesnici defilovali su centrom Golubinaca. Publika je sa oduševljenjem gledala 15 koreografija koje su učesnici ispred dvorca „Šlos“ izvodili.
Mačkare ili premundureni dani predstavljaju stari pokladni običaj star preko 250 godina, koji prikazuje magijsko-religijske radnje. Poklapa se sa dolaskom novog vegetacionog ciklusa, kada se sve usmerava na stimulaciju plodnosti, poljoprivrednih kultura, stoke pa i ljudi. Od 1963. godine u Golubincima se održavao maskenbal, a davne 2003. godine su obnovljene čuvene golubinačke Mačkare.
Najstarija učesnica Mačkara bila je Ana Rančić, koja ima 81 godinu i dobila je zahvalnicu za poseban doprinos. Golubinački karneval prošle godine ušao je u Federaciju evropskih karnevalskih gradova uz najveću podršku opštine Stara Pazova i na to dostignuće su posebno ponosni.
Predsedniku Đorđu Radinoviću uručena je plaketa i medalja u znak zahvalnosti.
Organizator Mačkara je Hrvatsko kulturno – prosvjetno društvo „Tomislav“ uz podršku Mesne zajednice Golubinci, a generalni pokrovitelj je opština Stara Pazova.
J. B.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.