01.02.2024.
Izdvojena vest, Sport

MATEJA VIDOVIĆ, PLIVAČKI MARATONSKI ŠAMPION I DVOSTRUKI POBEDNIK PLIVANJA ZA ČASNI KRST U SREMSKOJ MITROVICI

Maratonac velikog srca


U gotovo svakom takmičarskom izveštaju iz Plivačko-vaterpolo kluba „Srem“ među osvajačima medalja nalazi se ime Mateje Vidovića, ekstra talentovanog plivača iz Sremske Mitrovice koji se u poslednje dve godine proslavio i kao najuspešniji na tradicionalnom plivanju za Časni krst koje se održava na praznik Bogojavljenja pokraj Save ispred mitrovačkog hrama Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana. Matejina specijalnost su duge deonice na otvorenim vodama. Među juniorskim takmičarima 2007. i 2008. godišta aktuelni je pobednik Kupa Srbije u maratonskom plivanju na otvorenim vodama. U ovom takmičenju koje godišnje podrazumeva dvadesetak maratonskih trka različite dužine od dva do 10 kilometara, Mateja je bio najbrži u čak 11, dok je u ostalim trkama bio drugoplasirani. Na državnom republičkom prvenstvu održanom prošle godine u Bačkoj Topoli mitrovački junior bio je najbrži u trci na 10 kilometara, dok je na tri i pet kilometara bio drugi. Pobednik je mnogih trka u bazenu gde je u 42 navrata „rušio“ klupske rekorde.
Izuzetan karakter i odvažnost
Trener Dragan Čudić koji je uz Mateju od prvih plivačkih dana u „Sremu“ tvrdi da ovaj momak izuzetnog karaktera i odvažnosti pokazuje neverovatnu želju za pobedom, najveću u klubu. Čudić kaže da Mateja ostavlja utisak neuništivog borca koji kroz sve ove godine fenomenalno napreduje. Pored svojih osnovnih disciplina na tri, pet i 10 kilometara, nalazi se među najboljim takmičarima u državi na deonicama od 400, 800 i 1.500 metara. Trener smatra da je pred Matejom velika plivačka perspektiva, ne samo zbog činjenice da je posvećen i vredan, već i zbog toga što ima izuzetnu visinu za plivačka takmičenja.
Mateja je rođen 2008. godine i učenik je računarskog smera „Mitrovačke gimnazije“. Za svega pet godina aktivnog treninga u plivačkom sportu ostvario je značajne rezultate. Kao desetogodišnjeg dečaka u PVK „Srem“ prihvatio ga je trener Dragan Čudić koji je u Mateji dobio jednog od najboljih učenika i budućeg šampiona u mnogim disciplinama. Na prve treninge Mateja je dolazio sa dva mlađa rođena brata. Oni su se vremenom okrenuli veslanju i drugim disciplinama, dok je Mateja ostao u svetu plivanja. Prethodno je trenirao fudbal, karate i košarku, ali je na fudbalu doživeo neočekivani peh i polomio ruku. U karateu osvojio republičko „srebro“ a posle druge povrede ruke definitivno je ostao u plivanju.
– Moji prvi plivački dani bili su rekreativni, sve dok nisam ostvario prve dobre rezultate na nivou kluba, kada sam shvatio da sam dobar u ovom sportu i da mogu da napravim dobre rezultate. To prvo klupsko takmičenje na kome sam postigao najbolje rezultate bilo je 2018. godine i to na deonici od 50 metara. Plivanje je inače odličan sport za koji sam se opredelio prvenstveno zbog zdravlja, jer se ovde angažuje svaki mišić u telu, pa svima mogu da preporučim da krenu na treninge plivanja, makar rekreativno. Prsni stil plivanja najviše obožavam, mada sam najbrži u kraulu, kaže Mateja Vidović koji je u mitrovački klub došao sa elementarnim poznavanjem plivačke veštine koju je kroz rad sa trenerom Čudićem vremenom usavršio.
Plivanje je zahtevan sport koji podrazumeva fizičku i psihičku čvrstinu. Neretko se desi, kaže Mateja, da na dugim maratonskim deonicama od 10.000 metara na nekom kilometru dođe do „krize“ i privremene treme jer se navedena daljina mora preplivati u roku od tri sata. Do sada je – kaže, uspevao da iz ovakvih situacija izađe kao pobednik. Klupski treninzi na gradskom bazenu organizuju se pet puta nedeljno. Mateja je odličan đak. U slobodno vreme uči ili odigra po neku igricu a najviše mu prija odlazak na bazen. Naravno, uvek se nađe vreme za izlazak sa devojkom ili društvom. Za dečake i devojčice koji treniraju u „Sremu“ važi uverenje da su uporni i odvažni. Zdrava sportska i takmičarska atmosfera svakako deluje kao podsticaj.
– U klubu se svi poštujemo i dobri smo jedni prema drugima. Uvek se obradujemo kad neko nešto osvoji i motivišemo se međusobno, kaže Mateja koji se nekoliko meseci okušao i u vaterpolo sportu.
Pored podrške iz kluba, naročito ga raduje velika podrška porodice i školskog okruženja koje se raduje svakom njegovom uspehu. Svestan da je još uvek mlad, Mateja želi da usavrši plivačku tehniku i brzinu, naročito na kraćim deonicama. Voleo bi – kaže, da pod zastavom reprezentacije dođe do Olimpijskih igara gde se pliva 50 ili 100 metara. Dva trijumfa u plivanju za Časni krst za Mateju Vidovića jako su važna. Motivisan izazovom za mentalnim i fizičkim naporom odvažio se za hrabar postupak svojstven – kako reče, lepim narodnim običajima i tradiciji. Ovogodišnju pobedu ostvarenu po hladnom i vetrovitom danu posvetio je sopstvenom narodu, naročito ljudima na Kosovu i Metohiji. Sebe u budućnosti vidi kao studenta Fakulteta tehničkih nauka a potom i programera, odnosno trenera plivanja. Mateja tvrdi da će, bez obzira gde ga profesionalna i sportska karijera odvede, uvek biti uz svoj klub i Mitrovicu za koju je mnogo vezan.
Dejan Mostarlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.