01.02.2024.
Kultura

URUČENA „PLAKETA SVETLOST“ ZA 2023. GODINU U STAROJ PAZOVI

Priznanja u oblasti kulture


Svečana dodela „Plakete Svetlost“ kao najvišeg priznanja u kulturi koju dodeljuju Savez amatera, Centar za kulturu i Opština Stara Pazova, organizovana je u petak, 26. januara u pozorišnoj sali. Shodno postignutim uspesima na pokrajinskim i republičkim takmičenjima 2023. godine u svakoj oblasti kulturnog stvaralaštva pojedincima i kolektivima uručeno je 58 nagrada, od toga 28 bronzanih,15 srebrnih i devet zlatnih Plaketa.
Dve ravnopravne nagrade za najbolje pojedince poneli su slikar Branko Oreščanin iz Stare Pazove, koji je osvojio prvu nagradu na pokrajinskoj smotri, a ujedno mu je pripala i srebrna plaketa zbog ovog uspeha. Nagradu za najbljeg pojedinca je dobio i guslar Milanko Gardović iz Nove Pazove.
Plaketa za najbolji kolektiv ponelo je Pozorištu VHV, čija je predstava „Kovači“ bila prva na pokrajinskom, a druga na republičkom festivalu.
Tri specijalna nagrade, za dugogodišnji doprinos razvoju amaterskog stvaralaštva, „Plaketa Svetlost“, posthumno je pripala slikaru Siniši Popovu, koji je bio veoma aktivan i plodan slikar i dugogodišnji likovni pedagog, ali je u decembru iznenada zauvek ostavio četkice i platna. Priznanje je preuzela njegova kćerka Neda.
Specijalno priznanje je pripalo i Miruški Kočiš, dugogodišnjemkulturnom posleniku u folkloru, pozorištu, recitatoru i mentoru recitatora, kao i Aleksanderu Baku, reditelju i glumcu. Bako se zahvalio u ime svih nagrađenih.
– Ovakve nagrade danas predstavljaju sreću i radost, a već sutra počinju da budu obaveza i motiv da radimo još više i još bolje, rekao je Bako.
Kako je rekla Anđelka Mali, predsednica UO Saveza amatera, kulturni poslenici u staropazovačkoj opštini su i prošle godine bili veoma vredni, a za svoj rad imaju finansijsku podršku opštine, u čije ime su priznanja uručile Ivana Nenadić, načelnica Odeljenja društvenih delatnosti i Nataša Eror, predsednica SO.
– Opština Stara Pazova podržava sve radnike u kulturi, imate našu podršku i ovom prilikom vam čestitam na uspehu koji ste ostvarili u prethodnoj godini i želim vam puno uspeha u radu, naglasila je Nataša Eror.
Sekretar Saveza amatera Petar Nerandžić je poručio mladima da istraju u ovome što rade, a program su izvornom narodnom pesmom upotpunile ženske pevačke grupe iz Stare Pazove, Vojke i Belegiša.
Z. K.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.