08.01.2024.
Društvo, Izdvojena vest

INTERVJU: PRIM. DR DRAGAN MALOBABIĆ, V. D. DIREKTORA OPŠTE BOLNICE SREMSKA MITROVICA

Savremena medicinska oprema i aparati

Prošla godina, 2023. godina bila je, napokon, godina sa najmanje pacijenata lečenih od korona-virusa u sremskomitrovačkoj Opštoj bolnici, ukoliko se analizira period od kada se taj virus pojavio. Tokom prethodne godine je više aktivnosti zabeleženo na zanavljanju opreme, ali i pojačanju ljudskih resursa, kaže za M novine prim. dr Dragan Malobabić, v. d. direktora Opšte bolnice.
– Aktivnosti po pitanju opremanja Opšte bolnice i priprema za izgradnju novih delova su intenzivirane. Dobili smo građevinsku dozvolu za izgradnju nove zgrade internističkog bloka, koja je planirano da se nalazi na prostoru iza Zavoda za javno zdravlje. Projekat koji je izradio Grad Sremska Mitrovica, odnosno finansirao je završen za prvu fazu, kojih će biti ukupno osam. Ona obuhvata čak sedamdeset odsto posla. Izgradnja će se odvijati dok bolnica bude nesmetano radila. Prošle godine smo imali i tu nesreću da smo se našli u epicentru superćelijske oluje, tako da smo u julu pretrpeli štetu na pet krovova. Uz pomoć osiguranja i Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, koji nam je opredelio deo sredstava, svi ti problemi su rešeni. Najveći problem je bio na objektu hirurškog bloka, a nakon sprovedenih radova, konstrukcija je značajno učvršćenja. U zimu smo ušli bezbedni i zahvalni smo lokalnoj samoupravi koja nam je pomogla i u obnavljanju kuhinjske opreme za bolnicu. U potpunosti je zamenjena laboratorija, služba za patologiju, a u toku je zamena kotlova za grejanje. Bolnica se inače greje na gas, kaže prim. dr Dragan Malobabić.
Medicinska oprema koja je zanovljena u 2023. godini je obimna. U bolnici sada funkcionišu dva potpuno nova skenera. Jedan je kupljen kreditnim sredstvima Evropske investicione banke, a drugi CT skener je donacija fabrike „Lafarž“. U 2023. godini instaliran je novi statički rendgen, kao i pokretni i novi mamograf. Služba za rendgen i dijagnostiku je pojačana sa dva ultrazvučna aparata.
– Imamo velik broj lekara na specijalizaciji iz te oblasti, tako da u toku iduće godine očekujemo povratak prvih, a mi smo počeli i druge službe da edukujemo u pravcu korišćenja ultrazvučnih aparata. Obezbeđen je ultrazvučni aparat za službu anestezije, koja se sve više trudi da daje regionalne anestezije, koje podrazumevaju da se potpuno bezbedno i najsloženije intervencije izvode na budnim pacijentima. Možemo da se pohvalimo da se u našoj ustanovi deset godina, možda i više, porođaji carskim rezom vrše u regionalnoj anesteziji, tako da majke mogu odmah da vide svoju bebu i čuju prvi plač, što je velika korist u fizičkom, ali i psihičkom smislu, istakao je naš sagovornik.

Zamenjene su centralne monitorske jedinice u sve tri jedinice intenzivne nege. Reč je o sistemima koji omogućavaju s jednog mesta praćenje vitalnih funkcija svih ljudi koji su trenutno u toj jedinici. Bolnica je time raspolagala i ranije, ali je sada sve zanovljeno. Služba za ginekologiju očekuje zamenu autoklava. U ovoj zdravstvenoj ustanovi postoje dva operaciona bloka, na ginekologiji i na hirurgiji i oni su uvek bili u mogućnosti da funkcionišu nezavisno, jer ako bi jedan ispao iz funkcije, drugi je mogao da nastavi da radi hitne slučajeve. Stigao je i laparaskopski stub za ove dve službe.
– Interno odeljenje je dobilo savremeni ultrazvuk za praćenje rada srca. Dobili smo i nove gastroskope i kolonoskope i sada ih imamo ukupno osam. Trudimo se da smanjujemo liste čekanja. Nadamo se da ćemo na konkursima Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo dobiti još dosta opreme koju bismo upotrebili za unapređenje rada Internog odeljenja. Napomenuo bih i to da smo na konkursu kod Ministarstva pravde dobili sanitetsko vozilo. Opšta bolnica ih sada ima pet, a jedno smo dali za ispomoć Domu zdravlja Sremska Mitrovica. Jedno kombi vozilo na upotrebu smo i mi dobili od Grada Sremska Mitrovica. Svakako ne treba zaboraviti ulogu privatnih donatora, kao što su pomenuti „Lafarž“, „Sirmijumbus“ koji svake godine zanovi kompletnu posteljinu na odeljenjima porodilišta i neonatologije. Jedan donator u dva navrata nam je donirao 200 hiljada evra tokom pandemije korona-virusa, a sada poslednja donacija je savremeni elektronož za odeljenje ginekologije. On insistira na anonimnosti. Takoše, dva elektronoža smo već dobili od Pokrajinskog sekretarijata. Uspeli smo da omogućimo da svaki zdravstveni radnik dobije novu uniformu, a njih ima devet stotina, ističe dr Dragan Malobabić.
Kada su u pitanju ljudski resursi, evidentan je napredak i povećanje broja zaposlenih. Naime, u poslednje dve godine je uvećan broj medicinskih sestara za oko stotinu, a broj zaposlenih lekara za oko dvadeset. Zaposlenje je dobio i jedan broj tehničkih radnika i vozača.
– Ministarstvo zdravlja je nagradilo najbolje diplomce, radnici koji su radili tokom epidemije korona-virusa dobili su zaposlenje na neodređeno vreme. Od 200 lekara, koliko radi u ustanovi, 55 je na specijalizaciji. U aprilu ćemo dodeliti nove specijalizacije, ali isto tako specijalisti nas napuštaju tražeći bolje uslove rada ili odlaze u penziju, to je proces koji se stalno ponavlja i obnavlja, govori Malobabić.
Jedan od prioriteta u 2024. godini biće smanjenje liste čekanja za operacije kuka i katarakte, odnosno ugradnje očnog sočiva. Ministarstvo zdravlja je dozvolilo da se sklapaju ugovori o dopunskom radu zaposlenih, tako da će se njihovim dodatnim angažovanjem smanjiti liste čekanja.
– U planu nam je renoviranje jednog dela hirurških ambulanti, gde bismo napravili još jednu operacionu salu za male intervencije, kaže prim. dr Dragan Malobabić za M novine.

Preventivom do zdravlja

Iz Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici apeluju na Sremce, da počnu više da brinu o stanju svog opšteg zdravlja i odazovu se preventivnim pregledima.
– Država sprovodi preventivne preglede po pitanju ranog otkrivanja tumora dojke i debelog creva, zatim tumora grlića materice. Naša bolnica učestvuje u skriningu. Poručio bih našim sugrađanima da pored toga što je društvo obezbedilo velika prava u oblasti zdravstvenih usluga, ne smemo zaboraviti da prava podrazumevaju obaveze, ali obaveze prema sebi. Propagiranje zdravog načina života ima svrhu. Pored fizičke aktivnosti i pravilne ishrane koju često svi zanemarujemo, potrebno je da i sami upozorite svog lekara opšte medicine ili ginekologa da želite da uđete u skrining. Sa takvim pregledima bismo ozbiljno smanjili naš posao. Karcinom grlića materice je bolest od koje niko ne bi trebalo da umre, samo kada bi se jednom godišnje javili na test. Svaki slučaj koji se kasno javi udar je na porodicu i društvo i teško je pomoći toj osobi u toj fazi. Takođe, pregled stolice na krvarenje nije zahtevan poduhvat, lako se izvodi. Krv u stolici može biti izazvana hranom koja sadrži životinjsku krv, zato se ne bi trebalo odmah plašiti, ako test bude pozitivan, ali potrebno je sve proveriti. Svaku promenu u stolici bi trebalo prijaviti. Savetujemo i samopregled dojki kod žena, te svaku novinu trebalo bi sa svojim lekarom kontrolisati, savetuje prim. dr Dragan Malobabić.
Pušenje cigareta je ozbiljan problem za pacijente, takođe nije nužno uzrok bolesti, ali može negativno doprineti pogoršanju postojećeg problema.

Nova akreditacija u 2024. godini

Opšta bolnica u Sremskoj Mitrovici ima sedmogodišnju akreditaciju, koja je traje do ove godine. Bolnicu očekuju aktivnosti za novu.
– Svake godine u proteklih sedam imali smo redovne akreditacijske posete. Suština je povećanje bezbednosti pacijenata i osoblja kroz bolji kvalitet rada. Bezbedan i zdrav zdravstveni radnik je najbolji za pacijente. Redovno, kao deo akreditacije, radimo proveru zdravstvenog stanja naših radnika, to su oni koji su izloženi štetnim dejstvima, recimo, radioaktivnim zračenjima na svom poslu, zatim radnici koji rade sa citostaticima imaju češće preglede, a ostali po planu ustanove. Vakcinacije koje su propisane zakonom, redovno sprovodimo, a radnici su osigurani 24 časa. Bezbednost pacijenta je podignuta na viši nivo, nabavkom savremene opreme za snimanje, koji imaju manju dozu zračenja. Akreditacija je novi način mišljenja gde se radnicima pomaže da bezbednije radimo i da omogućimo pacijentima što bolju uslugu. Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo je u plan uvrstio akreditaciju bolnice, jer to iziskuje značajna sredstva, koja će nam nadoknaditi, zaključio je v. d. direktora Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici.

Aleksandra Dražić

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.