08.12.2023.
Izdvojena vest, Sport

IZ ALBUMA MITROVAČKIH KOŠARKAŠKIH SEĆANJA

Mitrovica kao pionir uličnog basketa u Srbiji

U cilju popularizacije košarkaškog sporta i animacije mladih, organizovana je serija promotivnih „Basket street“ turnira u desetak gradova Srbije. Mitrovica je posle Beograda i novog Sada bila treći grad, domaćin turnira

U godini kojom se navršava 70 godina košarkaškog sporta u Sremskoj Mitrovici pomenimo podatak da je najveći sremski grad bio jedan od „pionira“ basketa u Srbiji, pošto je sada već davne 1997. godine bio jedan od prvih domaćina masovnog turnira u basketu „3 na 3“. Na inicijativu tadašnjeg Košarkaškog saveza Srbije na čijem je čelu bio čuveni košarkaš i trener Dragutin Čermak, u cilju popularizacije košarkaškog sporta i animacije mladih, organizovana je serija promotivnih „Basket street“ turnira u desetak gradova Srbije. Mitrovica je posle Beograda i novog Sada bila treći grad, domaćin turnira. U organizaciju su se uključili KK „Srem“, opštinski košarkaški savez i Poslovno-sportski centar „Pinki“. Na velikom platou ispred mitrovačke sportske hale pored čuvene fontane i na ulaznom platou u samu halu obeleženo je deset basketaških terena. Turnir, koji je za ondašnje uslove bio nešto atraktivno i novo, okupio je stotine učesnika. Takmičili su se članovi svih selekcija „Srema“, „LSK“-a, drugih gradskih i seoskih klubova, kao i mnogi basketaši – rekreativci. Posle eliminacionih mečeva koji su trajali od prepodnevnih sati, prema sećanjima Željka Adaševića iz organizacionog odbora, „Sremovi“ prvotimci, Ivan Salaj, Babić i njihovi saigrači bili su najbolji na turniru, dok je Dalibor Jašar bio najbolji u finalu „zakucavanja“. Podsetimo, „ulični basket“ vremenom se transformisao u popularna „3 x 3“ basket takmičenja. Ovaj sport postao je olimpijska disciplina i jedan od najpopularnijih na svetu. Srbija je danas domaćin i organizator mnogih takmičenja pod pokroviteljstvom FIBE a reprezentacija je aktuelni petostruki svetski prvak i učesnik naredne Olimpijade u Parizu. Sremska Mitrovica takođe je na terenima pored gradske plaže i na centralnom gradskom trgu organizovala mnoge turnire, a basketaši iz ekipe Basket kluba „3×3 Laćarak“ nalaze se u vrhu srpskog basketa sa odličnim međunarodnim rezultatima.

Turnir i druženja sa košarkašima američkih koledža

Mitrovačka košarka s početka osamdesetih godina prošlog veka imala je atraktivne susrete sa američkim univerzitetskim ekipama. Najpre je u sklopu priprema za drugoligaške kvalifikacije 1982. godine tadašnja ekipa „25. maja“ ugostila košarkaše „Fordham univerziteta“ da bi naredne godine u hali „TŠC“ u okviru proslave 25. maja i tridesetogodišnjeg jubileja košarke u gradu, u Mitrovicu došla ekipa Univerziteta „Ilinois“. Pored mitrovačkog i američkog tima na turniru su učestvovali beogradska „Crvena zvezda“ i „IMT“. Gostovanje američkih timova u ondašnjoj Jugoslaviji nije bilo česta pojava a sve do početka „devedesetih“ njihova reprezentacija oslanjala se baš na univerzitetske igrače, jer NBA zvezde još nisu oblačile dres nacionalne selekcije. Za ovu priliku „25. maj“ je pojačao i čuveni Predrag Bogosavljev. Američki majstori košarke došli su u Mitrovicu zahvaljujući dobroj saradnji „25. maja“ za „Zvezdinim“ trenerom Rankom Žeravicom, jer je prethodno Ivan Salaj prešao je u redove beogradskog velikana, pa je Žeravica hteo da se na neki način „oduži“ mitrovačkom klubu. „Ilinois“ je inače bio „Zvezdin“ gost u Beogradu. Iz tog vremena ostalo je sećanje kako su „gradski oci“ Sremske Mitrovice „odrešili kesu“ želeći da predstave svoju sredinu kao dobrog domaćina. Prva utakmica bila je slabo posećena jer Mitrovčani nisu verovali da u njihov grad dolazi ekipa takvog košarkaškog ranga. Kasnije su tribine bile pune. Takmičenje se završilo zajedničkim druženjem uz bogatu trpezu. Pobednik turnira bio je „Ilinois“ koji je u finalu bio bolji od „Crvene zvezde“.

D. Mostarlić

Projekat „SPORT ZA SVE: Mitrovica grad šampiona“ sufinansira Grad Sremska Mitrovica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.