27.11.2023.
Izdvojena vest, Kultura

ODRŽAN FESTIVAL BESEDNIŠTVA „SIRMIUM LUX VERBI - SIRMIJUM SVETLOST REČI“

Lepa reč je zlatna staza do svačijeg srca

Lepota i snaga reči oratora iz svih krajeva naše zemlje, ali i inostranstva, još jednom su zasijali festivalom besedništva, kao što njegov naziv i sam to kaže – „Sirmijum svetlost reči“. U subotu, 25. novembra održan je trideset i treći po redu festival. Ovoga puta publika je uživala dvanaest beseda u prostoru Muzeja Srema.
Učesnici su bili iz Srpske gimnazije „Nikola Tesla“ iz Budimpešte, Srednje mješovite škole „Ivan Goran Kovačić“ Herceg Novi, Filološke gimnazije u Beogradu, Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini Zvečan – Kosovska Mitrovica i Alfa BK Univerziteta u Beogradu. Oni su se tradicionalno nadmetali za Venac besedništva, kopiju statuete oratora iz drugog veka i druge vredne nagrade. Takmičili su se u tri kategorije, to su autorska beseda, interpretacija, a za kategoriju „ex tempore“, odnosno improvizaciju prijavila se jedna takmičarka. Nastupili su Andrea Brezić, Milorad Debeljački, Pavle Đurović, Dunja Ilić, Vasilije Jovanović, Tijana Majdandžić, Sara Švedić, Pavle Macanović, Miloš Mitrović, Anđela Petrović, Dimitrije Petrović, Natalija Tomić.
Uvodnu besedu, „Poslednja iskra ruske carevine u našem gradu“ govorio je prim. dr Dimitrije Stojšić, koji je i njen autor. Festival je otvorio zamenik gradonačelnice Sremske Mitrovice Petar Samardžić.
– Kraj dvadesetog veka u Sremskoj Mitrovici je stvorio jednu lepu tradiciju za govornike iz cele Srbije, a poslednjih godina i dijaspore. Festival od svog nastanka je značio kvalitet, a ne kvantitet i zato opstaje, kazao je Petar Samardžić.
Besedničko sudsko veće činili su Olivera Jelkić, advokatica i književnica, Andrijana Videnović, dramska umetnica iz Beograda i mr Zoran Levajac, advokat. Nagradu Kancelarije Jelkić dobio je Pavle Đurović, dok je nagradu Kancelarije Levajac dobila Anđela Petrović. Prema odluci publike, najbolja je bila Andrea Brezić.

– Mi smo u obavezi da nastavimo tradiciju, ako je to neko pokrenuo pre više od tri decenije, mi moramo uložiti sve napore da angažujemo mlade da neguju lepu reč. Želimo da se prijave na ovaj festival i da im to bude neka vodilja u životu, kazala je Olivera Jelkić.
Besedničko sudsko veće donelo je jednoglasnu odluku. U kategoriji interpretacija treće nagrade dobili su Pavle Macanović i Tijana Majdandžić u kategoriji autorske besede, a nagrade je uručila Miroslava Ilijić direktor festivala.
– Ja sam na ovom festivalu drugi put, bila sam i prošle godine. Smatram da je besedništvo veoma važno za negovanje lepe reči, jer se danas sve svodi na sleng, kratke poruke i uprošćavanje jednog bogatog jezika, rekla je besednica Tijana Majdandžić.
Predsednica odbora festivala, Jasna Arbanas, uručila je druge nagrade, Milošu Mitroviću u kategoriji interpretacija i Pavlu Đuroviću u kategoriji autorske besede. Nagrade u sve tri kategorije dodelio je zamenik gradonačelnice Petar Samardžić. U kategoriji „ex tempore“ Natalija Tomić je dobila novčanu nagradu i sliku Borka Golića. Anđela Petrović osvojila je prvo mesto u kategoriji interpretacija i uz nagradu sliku autorke Dragane Kostić. U kategoriji autorska beseda prvo mesto i novčanu nagradu dobila je Sara Švedić, uz statuu oratora i sliku Božane Rašić.
– Mogu reći kao predsednik festivala da sam srećna jer je malo onih manifestacija koje mogu da kažu da postoje trideset i dve godine. Na tome sam posebno zahvalna mitrovačkoj publici, jer bez publike ne bi bilo ni besedništva, izjavila je Jasna Arbanas.
U revijalnom delu festivala nastupili su pobednici festivala besedništva osuđenih lica, a u muzičkom delu programa nastupila kantautorka Zoe Kida.
Festival je organizovala Ustanova za negovanje kulture „Srem“, a pokrovitelji su Grad Sremska Mitrovica i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

Aleksandra Dražić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.