20.11.2023.
Društvo, Izdvojena vest

NOVA MALA GRADONAČELNICA SREMSKE MITROVICE

Aleksandra Ovšek pobedila na konkursu

Aleksandra Ovšek, učenica drugog razreda Osnovne škole „Triva Vitasović Lebarnik“ iz Laćarka je nova Mala gradonačelnica Sremske Mitrovice. Njoj je tu dužnost u ponedeljak, 20. novembra predao dosadašnji Mali gradonačelnik, Andrej Božić u Gradskoj kući. Sa gradonačelnicom Svetlanom Milovanović su tom prilikom razgovarali, razmenili ideje i utiske. Inače, Mali gradonačelnik je funkcija na koju se imenuju učenici drugog razreda, nakon sprovedenog konkursa i to povodom obeležavanja Svetskog dana deteta.
– Meni je posebno drag ovaj dan, jer ispunjavamo želje deci. Zahvalila bih se Aleksandrinom prethodniku Andreju Božiću, na svemu što je učinio za nas, bilo nam je lepo družiti se s njim i slušati njegove savete i ideje. Aleksandri ćemo prepuštati mnoge inicijative i odluke. Do Nove godine sprovešćemo nekoliko aktivnosti u delo. Ove godine je tema konkursa bila, kao i svake godine – „Da sam gradonačelnica“, ali smo suzili temu, obazirući se najviše na zaštitu životne sredine. Učenicima drugog razreda svih osnovnih škola smo istu temu zadali, a u Gradsku upravu za obrazovanje je stiglo osam snimaka. Za video konkurs smo se odlučili kako bismo videli kandidate i upoznali to dete, na koji način se ponaša i razmišlja pred kamerama, jer će to biti deo posla. Same škole su prethodno izvršile selekciju i nama poslale najbolje. Prema odluci komisije je Aleksandrin snimak bio najbolji jer je kratko i jasno opisala sve ono što želi da radi kao gradonačelnica i dala konkretne predloge. Oduševilo nas je što već ima svoj tim, a to su njeno odeljenje i brat i sestra, izjavila je Svetlana Milovanović.
Ranijih godina deca su na zadate teme odgovarale kroz literarni konkurs, a od prošle godine su uvedeni video snimci.
– Ja sam jako želela da budem gradonačelnica i kada je učiteljica rekla da je konkurs za Malog gradonačelnika otvoren, maštala sam da pobedim. Pisali smo tekst pa se učiteljici najviše svideo moj, iako su svi ostali bili isto uspešni. Navela sam da bih kao gradonačelnica postavila više kontejnera, volela bih da ljudi više recikliraju, napravila bih više mesta za dečje parkove i sada bih najviše volela da se moja škola popravi. Volela bih i da otvorim klizalište, objasnila je Aleksandra.
Nova Mala gradonačelnica imala je pomoć u stvaranju videa od brata i sestre i drugara iz odeljenja. Naime, Aleksandra je zvanično srednje dete, iako je razlika između rođenja Alekseja, nje i Anastazije samo jedan minut.
– Poželeo bih Aleksandri da joj bude još lepše nego meni. Imao sam priliku da upoznam ambasadorku Švedske, otvorio sam Magični trg, kao i Festival dece, podsetio je Andrej Božić.
Devojčica se nakon imenovanja uputila u obilazak grada i turističkih znamenitosti.
A. D.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.