13.10.2023.
Društvo

ГУШЧИЈАДА У ШАТРИНЦИМА

Више гусака него мештана

Шатринци су мало село, али су познати по узгоју гусака, па је овој пернатој животињи посвећена и њихова манифестација.
Дакле, реч је о „Гушчијади“ која је седмог октобра по 17. пут одржана у Шатринцима. Организаторе, Месну заједницу Шатринци као и покровитеља, а то је Општина Ириг, ове године је послужило изузетно лепо време за ово доба године, тако да су се све планиране активности могле успешно и реализовати.
То подразумева обавезно такмичење у кувању гушчијег паприкаша, док су чланице женских удружења на штандовима представиле своје производе. Наравно, све то је пратио и програм у којем је учествовало више културно-уметничких друштава из Шатринаца, Ирига, Марадика и Сремске Митровице.
Томислав Варга, повереник МЗ Шатринци каже да је месној заједници у организацији 17. Гушчијаде помогао Актив жена из Шатринаца, као и мађарски КУД „Петефи Шандор“, уз подршку локалне самоуправе.
– Село је оживело захваљујући овој манифестацији која је утицала и да се све више наших мештана опредељује да гаји гуске. Данас Шатринци имају око 360 становника и преко 1.000 гусака. То је, на неки начин, брендирање села, јер када се спомену Шатринци прва асоцијација су гуске и производи од гуске. И сама манифестација данас је имала највећу посећеност до сада, каже Варга.
Он додаје да су производи од гуске све траженији, посебно гушчија маст која се продаје и све више тражи широм региона.
Актив жена у Шатринцима постоји од 2008. године, уласком млађих чланица постао је и активнији, па су се жене тако прикључиле и у организацију манифестације.
– Кувамо паприкаш, правимо колаче и негујемо нашу домаћинску традицију. Надам се да смо ми жене боље у припремању паприкаша. Гуске су се поново вратиле у наше село, поготово у задње три године. Ово је начин и да се промовише наше село, да постане познато по гускама и, посебно, гушчијој масти која је лековита, каже Аница Читнеки, председница Актива жена Шатринци.
Каже да ову маст купују Београђани, Новосађани, Румљани, да су је слали и у Нови Пазар, Црну Гору и Дубровник, а да су купци после звали да се захвале када им је гушчија маст помогла. Манифестација је била прилика да се сазнају и традиционални рецепти.
– Паприкаш спремамо на старински начин, како су нас училе наше маме и баке. Нема ту велике тајне, моја бака ме је учила онако најпростије могуће. Упржи се лук на домаћој свињској масти, убаци се гушчије месо које се продинста на луку, додају се паприка, бибер , со, зачини, налије се вода и то се крчка, а кад се месо укува дода се кромпир, и тако три сата док не буде готово уз повремено мешање, одаје рецепт Марина Такач, чланица Актив жена из Шатринаца.
Она истиче да се паприкаш сада кува у свакој кући у овом селу, не само за ову манифестацију.
Сви Шатринчани са којима смо разговарали мисле да је „Гушчијада“ допринела да се више гусака почне гајити у селу, добра је и супа и паприкаш, а најпознатија маст која је све траженија, па тако има и неке зараде од овог узгоја.
„Гушчијаду“ у Шатринцима су обишли и председник и заменик председника Општине Ириг Тихомир Стојаковић и Миодраг Бебић.
С. Џакула

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.