05.10.2023.
Društvo, Izdvojena vest

DOM ZDRAVLjA RUMA: POČELA VAKCINACIJA PROTIV SEZONSKOG GRIPA

Na raspolaganju 3.100 doza


U rumskom Domu zdravlja vakcinacija protiv sezonskog gripa je započela drugog oktobra. Kako saznajemo od direktorice ove zdravstvene ustanove dr stom. Jelene Stojanac Mračević dobijeno je 3.100 doza vakcina Influvac Tetra protiv sezonskog gripa, od čega je 200 namenjeno Gerontološkom centru „Srem“.
Takođe, odmah su određene i količine vakcina koje su, prema toj odluci, distribuirane u seoske ambulante, kako žitelji rumskih sela ne bi morali da dolaze u Rumu po vakcinu.
U skladu sa Pravilnikom o programu obavezne i preporučene imunizacije stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti, vakcinacija protiv gripa se sprovodi kod sledećih populacionih i grupa sa povećanim rizikom.
Radi se o licima starijim od šest meseci života sa hroničnim poremećajima plućnog sistema, uključujući astmu, hroničnim poremećajima kardiovaskularnog sistema, isključujući hipertenziju, metaboličkim poremećajima, uključujući šećernu bolest, gojaznost, bubrežnom disfunkcijom, hemoglobinopatijom, hroničnim neurološkim poremećajima, imunosupresijom, uključujući osobe sa HIV/AIDS, osobe sa funkcionalnom ili anatomskom asplenijom, kao i kod primaoca transplantata.
Prema epidemiološkim indikacijama vakcinacija se sprovodi kod lica smeštenih i zaposlenih u gerontološkim centrima, kod dece, omladine i starih lica smeštenih u socijalno-zdravstvenim ustanovama i kod lica zaposlenih u tim ustanovama, kao i kod lica zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, te trudnica uz konsultaciju izabranog ginekologa.
Za potrebe vakcinacije pacijenti se javljaju svom izabranom lekaru radi zakazivanja termina.

S. Džakula

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.