05.10.2023.
Izdvojena vest, Poljoprivreda

_BERBA JABUKA U ŠKOLI „STEVAN PETROVIĆ BRILE“

Dobar rod uz primenu svih agrotehničkih mera

Posle berbe grožđa, u SSŠ „Stevan Petrović Brile“ su na redu jabuke.
Ova škola ima oko 34 ara pod nekoliko sorti jabuka – gala, zlatni i crveni delišes i greni smit koja se poslednja bere.
Lepi i sunčani dani rane jeseni idu na ruku beračima, a to su učenici trećeg i četvrtog razreda smera poljoprivredni tehničar.
– Učenicima je dosta važna ova praksa jer na taj način mogu da vide kako izgleda jabuka prve i druge klase, kako se ona bere i šta dalje raditi sa njom. Praksa im omogućava da primene teorijsko znanje dalje u njihovom radu, kaže Nataša Grujin, predmetni nastavnik voćarstva i vinogradarstva.
Ove godine rod je dobar, ima dosta jabuka prve klase, ali i one za industriju. Bilo je malo čađave krastavosti, ali to nije značajnije uticalo na rod jabuke.
– Agrotehnika i zaštita su u potpunosti ispraćeni, ovo je jedan intenzivan zasad – zaštita i navodnjavanje su rađeni u terminima, u fenofazama i zato je dobar rod. Naravno, imamo i protivgradnu mrežu, ističe nastavnica Grujin.

Katarina Gojković je učenica trećeg razreda smera poljoprivredni tehničar. Ona je iz Inđije i kaže da se nije pokajala što je upisala ovu školu.
– Prvo smo imali teorijsku nastavu, sada to primenjujemo u praksi.
Naučila sam da razlikujem koje su klase jabuke, prva klasa su krupne i lepe, a druga klasa i za industriju su sitnije. Po boji određujemo da li jabuka zrela za branje, kaže Katarina.

S. Džakula

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.