23.09.2023.
Ekonomija, Izdvojena vest

SREMSKA MITROVICA

Mitrovački Agrobiznis sajam


Subota popodne rezervisana je za bogatu gastro ponudu, uz kulturno umetnički program u parku u Sremskoj Mitrovici. Pred vama su sirevi, suhomesnati proizvodi, slatkiši, ali i rukotvorine. Više od 70 domaćih izlagača predstavilo je sve ono što vredne ruke umeju.
Potpredsednik Pokrajinske vlade Branko Ćurčić obišao je drugi po redu Agrobiznis sajam.

Sajam je organizovao Agrobiznis inkubator Sremska Mitrovica, čiji su osnivači Pokrajinska vlada i Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu.

Potpredsednik Ćurčić je podsetio na to da je Agrobiznis inkubator u Sremskoj Mitrovici osnovan u maju prošle godine.

„Prepoznali smo da Srem i okolina imaju mnogo malih poljoprivrednih proizvođača kojima je potrebna podrška da plasiraju svoje proizvode na tržište, ali i pomoć u organizaciji rada, a delom i procesne proizvodnje“, istakao je potpredsednik Ćurčić i dodao da danas Agrobiznis inkubator Sremska Mitrovica ima više od 40 članova koji se bave preradom mesa, mleka, proizvodnjom meda, rakije, vina.

Potpredsednik je još dodao da je ideja da se osim prostora u kom je Agrobiznis inkubator, obezbedi i procesana oprema, koju će moći da koriste oni koji nemaju svoju opremu da pripreme proizvode i da ih iznesu na tržište.

„Članovi ovog biznis inkubatora podržani su i kroz učešće na međunarodnim sajmovima u Novom Sadu i Beogradu, gde su mogli da izlože svoje proizvode, da ih plasirau i obezbede prodaju“, rekao je potpredsednik Ćurčić.

Potpredsednik je najavio da će u novembru u Novom Sadu biti održan okrugli sto koji će okupiti trgovinske lance, finansijske institucije i korisnike Agrobiznis inkubatora, kako bi se sagledale mogućnosti za unapređenje rada malih poljoprivrednih proizvođača.

Zamenik gradonačelnika Sremske Mitrovice Petar Samardžić zahvalio je Pokrajinskoj vladi na podršci u finansiranju osnivanja, ali i daljeg rada i funkcionisanja Agrobiznis inkubatora u Sremskoj Mitrovici, prvog biznis inkubatora u našoj zemlji poljoprivrednog karaktera.

„Ovaj biznis inkubator svojim korisnicima pruža i podršku za učešće na sajmovima i manifestacijama poput Agrobiznis sajma, u cilju boljeg proboja na tržište i veće vidljivosti onoga što prozvode u svojim gazdinstvima i preduzetničkim radnjama“, rekao je Samardžić.

Prof. dr Dejan Janković istakao je da je Agrobiznis inkubator dobro počeo, te da će i u daljem radu imati podršku Poljoprivrednog fakulteta.

„Ideja je da se pomognu naši mali poljoprivredni proizvođači, pre svega prerađivači hrane, i da se očuva to što jeste naše jezgro. U svim proizvodima koje ovde kupujemo, sadržana je i običajnost i kultura našeg života i naših predaka, i to moramo da čuvamo“, rekao je profesor Janković i dodao da je pomoć malim proizvođačima od velike koristi, jer sami ne mogu da igraju utakmicu na tržištu sa velikim distributivnim lancima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.